Musical The Pirate Queen staat bol van Ierse dans en zwaardvechten

ZOETERMEER - Het Zoetermeerse amateurgezelschap Storytellers speelt komende woensdag de Nederlandse première van de musical The Pirate Queen. En dat is bijzonder, want de musical is een co-productie van de schrijvers van Les Misérables en Miss Saigon en de makers van de Ierse danssensatie Riverdance. Niet de minsten in de wereld van musical en dans.
En alsof dat al niet bijzonder genoeg is, wordt de voorstelling ook nog eens opgevoerd in de buitenlucht van het Zoetermeerse Buytenpark. Omdat het een behoorlijke pittige productie is voor de acteurs, zijn er twee verschillende casts. Ze worden bovendien begeleid door een orkest.
Regisseur Sebastiaan Smits is dan ook trots om deze musical aan het Nederlandse publiek te presenteren: 'Les Misérables is een van mijn favoriete voorstellingen, fantastische muziek. En dat gecombineerd met de Ierse dans van Riverdance. Dus toen ik daar voor de eerste keer over hoorde, dacht ik: dat moet een fantastisch verhaal zijn, met fantastische muziek. En dat is het ook.'

Zwaardvechten

The Pirate Queen is het waargebeurde verhaal over de vrouwelijke Ierse zeerover Grace O'Malley. Het speelt zich af in de zestiende eeuw. Zij strijd voor de vrijheid van Ierland, maar moet daarvoor het gevecht aangaan met een andere vrouw, de machtigste persoon van de wereld: koningin Elizabeth.
Het levert een avondvullend spektakel op in de buitenlucht. Met uiteraard veel Ierse dans, maar ook zwaardvechten. De cast is hier volgens hoofdrolspeelster Käthe Staallekker goed op voorbereid: We hebben echt vechtworkshops gekregen van stagefightdocenten, die ons hebben geholpen hoe je dat moet doen, want het is echt heel zwaar zo'n zwaard.' En bovendien natuurlijk best gevaarlijk? 'Maar daar zijn allerlei technieken voor, zodat het publiek het heel spannend vindt, maar dat het eigenlijk heel veilig is.'