COLUMN: Wat de VOG?!?

DEN HAAG - De zomer is in het land. En dat betekent: heerlijk lange zomeravonden, festivals, afstudeerfeesten en wat niet meer. Maar stel nou dat je als jongere iets te enthousiast de zomer viert. Met iets te veel alcohol. Of een pilletje. Met het nodige duw- en trekwerk.
Jeugdige onbezonnenheid. Wie herkent het niet? Over mezelf zeg ik niks. Zelfs niet dat ik vroeger nooit de fout in ben gegaan. Maar zulke jeugdige onbezonnenheid kan heel vervelende consequenties hebben. Namelijk een straf en daarmee ook een strafblad. En daar kan je ook nog jarenlang last van hebben. Bijvoorbeeld als je een stage zoekt of een baan.
Want dan moet je vaak een Verklaring Omtrent het Gedrag inleveren. Ofwel een VOG. En die zal je dan niet in alle gevallen krijgen. En ook wie op reis wil, kan last hebben van een strafblad bij het aanvragen van visa. Tsja, wie zijn billen brandt, moet op de blaren zitten, zoals ze dan zeggen.
Nu is het ook weer niet zo dat je leven helemaal voorbij is met een strafblad. Als OM zijn we natuurlijk voor stevige straffen. Maar als het eenmalig was en niet al te erg (dus geen zedendelict of moord of doodslag), dan krijg je echt wel weer een tweede kans.
Neem de Verklaring Omtrent het Gedrag. Ben je onder de 23 jaar en vraag je een VOG aan, dan kijkt justitie maar twee jaar terug naar mogelijke veroordelingen. Wat je daarvoor hebt gedaan, telt niet mee. Ben je boven de 23 jaar, dan kijken we vier jaar terug.
En stel dat je binnen die periode iets op je strafblad hebt staan. Dan kijkt justitie wat je hebt gedaan en hoe vaak. En als die straf niets te maken heeft met de stage of baan waarvoor je een VOG aanvraagt, is het best mogelijk dat je die alsnog krijgt.
Kortom, hou je aan de regels. Da’s voor iedereen het beste. Ook voor jezelf. Meer weten over VOG’s? Kijk dan op website watdevog.nl.
Uw hoofdofficier,
Bart Nieuwenhuizen
Reageren? Stuur Bart een mail via bartnieuwenhuizen@omroepwest.nl
Alle columns van Bart zijn gebundeld op een aparte pagina