Advies aan Hoge Raad: Straf overvaller Zegwaard hoeft niet veranderd te worden

Tekening: Felix Guérain
Tekening: Felix Guérain
DEN HAAG - De veroordeling van topcrimineel Reda N. tot een gevangenisstraf van twaalf jaar en tien maanden wegens onder meer twee gewelddadige overvallen in Rijswijk en Rotterdam in 2012 kan in stand blijven. Dat is het advies dat plaatsvervangend advocaat-generaal Paridaens dinsdag doet aan de Hoge Raad. Reda N. was op 22 maart 2012 betrokken bij de gewelddadige overval op de Rijswijkse multimiljonair Wim Zegwaard.
Het gerechtshof in Den Haag achtte bewezen dat Reda N. onder meer betrokken was bij de twee gewelddadige overvallen in Rijswijk en Rotterdam in 2012. Bij de overval op de woning van Wim Zegwaard werden de bewoners door twee gemaskerde mannen met geweld vastgebonden. Er werd onder dreiging van een vuurwapen een grote som geld en een groot aantal waardevolle horloges buitgemaakt.
Bij de woningoverval in Rotterdam op 16 november 2012 werd een Rotterdams gezin met kleine kinderen in hun woning vastgebonden. De overvallers scheidden de ouders en de jonge kinderen van elkaar en sloten ze urenlang in verschillende kamers op. De advocaten van Reda N. voerden aan dat er fouten zijn gemaakt in het onderzoek naar de overval op de villa van Zegwaard. Ze gingen uitendelijk na de veroordeling van het gerechtshof in cassatie.

'Geen vernietiging van de uitspraak'

De advocaten van Reda N. voerden aan dat het hof te weinig oog had voor het alibi van de verdachte. Ook zou er te weinig inhoudelijk zijn gekeken naar het alternatieve scenario dat is geschetst. De advocaat-generaal gaat hier niet in mee en adviseert de Hoge Raad het cassatieberoep te verwerpen en daarmee de uitspraak in stand te houden. Dit geldt ook voor de zaken tegen twee medeverdachten.
De conclusie van de plaatsvervangend advocaat-generaal is een onafhankelijk advies aan de Hoge Raad, die vrij is dat al dan niet te volgen. Het is nog niet bekend wanneer de Hoge Raad uitspraak doet in de zaken.