App brengt het Wateringse Veld 4918 jaar terug in de tijd

DEN HAAG - Hoe zag het Wateringse Veld er 2900 jaar voor Christus uit? Archeologen van de gemeente Den Haag hebben in 2011 en 2012 uitgebreid onderzoek gedaan naar het gebied door opgravingen te doen in de hedendaagse nieuwbouwwijk. Ter afronding van hun onderzoek hebben de archeologen een boek geschreven en een app gemaakt over het prehistorische leven in dit gebied.

Archeologen Peter Stokkel en Evert van Ginkel zijn de makers van het dunne boekje. De pagina's van het boek worden met behulp van een app interactief gemaakt, waardoor je kunt zien hoe het leven 4918 jaar geleden eruit zag. Via de app krijg je foto's en korte video’s te zien, die je als lezer terugbrengen naar de tijd van jagers en verzamelaars. Om deze 'reis door de tijd' te realiseren gebruikten de archeologen sporen in de grond, kleine stukjes vuursteen en aardewerk.


Je krijgt te zien hoe je een pijl maakt, hoe een pot geboetseerd wordt en hoe een boom wordt omgehakt met een stenen bijl. 'Je hoeft geen archeoloog te zijn om het boekje te kunnen snappen,' zegt Peter Stokkel, 'Het boekje en de app zijn heel toegankelijk.’


Groen en waterrijk verleden, maar niet voor de iPhone


De Wateringse Binnentuinen is tegenwoordig een ruim opgezette nieuwbouwwijk, met veel groen en water. Bijna 5.000 jaar geleden was het daar nog veel ruimer, groener en waterrijker. Er lagen toen duinen midden tussen moerassen. Rond 2900 voor Christus verscheen daar een groepje mensen dat waarschijnlijk per boomstamkano naar het gebied was gereisd. Deze eerste bewoners van de Wateringse Binnentuinen verbleven een paar dagen in een schuilhut en aten bruinvis, zo is uit de sporen op te maken.


Het boekje en de app zijn vanaf maandag te koop en te downloaden. Slecht nieuws voor de iPhone-gebruiker, de app is alleen voor Android-gebruikers. 'Tja,' lacht Peter, 'Apple heeft wat striktere regels. Als de app een succes wordt, komt er wellicht ook een versie voor iPhone.'

Meer over dit onderwerp:
STEENTIJD PREHISTORIE ARCHEOLOOG WATERINGSE VELD
Deel dit artikel: