Mijlpaal of ramp? Het nieuwe Kijkduin begint vandaag

DEN HAAG - Kijkduin krijgt een nieuw gezicht. De voorbereidende werkzaamheden zijn al een tijdje gaande maar woensdag is het officiële feestje voor de start van de modernisering van de Haagse badplaats. Een mijlpaal voor het stadsbestuur, maar voor sommige ondernemers op Kijkduin 'een ramp'.
De boulevard en het winkelcentrum in Kijkduin zijn verouderd en moeten worden opgeknapt. Deze wens heeft de gemeente Den Haag al langer. Door de economische crisis lagen de plannen een paar jaar in de koelkast maar in 2014 presenteerde projectontwikkelaar FRED Real Estate Developer de huidige plannen voor Kijkduin.
Volgens de ontwikkelaar ondergaat Kijkduin de komende jaren een complete metamorfose. De badplaats krijgt een nieuwe skyline met luxe appartementen, horeca en de foodmarkt 'Daily Taste'. In totaal worden er driehonderd nieuwe koop- en huurwoningen gebouwd in de badplaats. Ook komt er een ondergrondse parkeer- en fietsgarage. De oplevering van de eerste 69 woningen en de ondergrondse garage is in 2020.

Bouwoverlast

In februari is gestart met het voorbereidende werk, zoals het plaatsen van bouwhekken rond het bouwterrein en het bouwrijp maken van de grond. Het bouwterrein beslaat een groot deel van het centrale Deltaplein waardoor bezoekers bouwoverlast kunnen ervaren. Ook is er minder parkeergelegenheid op Kijkduin.
'Het is rampzalig wat er gebeurt', zegt Frank Pannekeet. Hij is eigenaar van kledingzaak Alazaza in het winkelcentrum. 'Door de werkzaamheden is de loop er totaal uit. Onze omzet is met zestig procent gedaald. Ik vrees dat dit onze laatste zomer is in Kijkduin.'

Sterfhuiscontructie

Pannekeet wijt de problemen in Kijkduin ook aan het achterstallig onderhoud. 'Vanwege de nieuwbouwplannen is er al jaren geen onderhoud meer aan het winkelcentrum gepleegd en nu is het op hier.' Volgens Pannekeet is dat moedwillig gedaan. 'Er was sprake van een sterfhuisconstructie.'
Ook Eduard Boot van restaurant Altro op de boulevard zegt te kampen met omzetverlies vanwege de werkzaamheden. Hij wil juridische stappen ondernemen tegen de huurder en de projectontwikkelaar. 'We willen een schadeloosstelling voor onze teruggelopen omzet', zegt hij.  

Wel de lasten niet de lusten

Wat extra steekt, is dat beide ondernemers verwachten dat ze niet kunnen terugkeren in het vernieuwde Kijkduin. Dat betekent dat ze wel de lasten, maar niet de lusten van de omvangrijke verbouwing hebben. Pannekeet: 'De verhuurder vraagt twee keer zoveel huur in het nieuwe Kijkduin. Dat is voor ons niet op te brengen. Wij zijn daarom bezig met een nieuwe zaak in de Fahrenheitstraat. Maar we zijn zeer teleurgesteld over de manier waarop de verbouwing in Kijkduin verloopt.'
Volgens Roeland Voerman van FRED Developer is er juist alles aan gedaan om de bereikbaarheid van Kijkduin op peil te houden. 'Maar we hebben te maken met wegwerkzaamheden op de Machiel Vrijenhoeklaan', zegt Voerman. 'Dat heeft ook invloed op de bereikbaarheid van Kijkduin. Het heeft niet alleen met bouwoverlast te maken.' Ook is aan een aantal ondernemers een huurkorting gegeven om de problemen op te vangen.

Afspraken

Voerman snapt de kritiek rond terugkeer van ondernemers naar het nieuwe Kijkduin niet. Volgens hem wordt het ondernemers niet onmogelijk gemaakt om terug te komen. Voerman: 'We hebben met zeventig procent van de ondernemers al afspraken gemaakt over een mogelijke terugkeer. Ze kunnen zelf kiezen of zij terug willen of niet. Dan moeten ze wel onze huren betalen. Die zijn overigens niet te hoog, maar marktconform.'