Gemeente Leiden zaait verwarring over komst Leidse jihadist Reda N. naar Nederland

LEIDEN - De gemeente Leiden heeft verwarring gezaaid over de komst van de Leidse jihadist Reda N. naar Nederland. In antwoorden op raadsvragen stelden zij dat N. woensdag in Nederland zou aankomen, vanuit Turkije. Dinsdag schreven de ministers Blok en Grapperhaus al aan de Tweede Kamer dat twee Nederlandse jihadisten - die in Turkije zijn veroordeeld - een paspoort hebben gekregen om af te reizen. Een woordvoerder van de gemeente Leiden laat weten dat het inmiddels is aangepast: 'het is niet anders, het zijn dagkoersen', zei ze.

Naar de twee jihadisten loopt in Nederland nog een strafrechtelijk onderzoek, schrijven de bewindslieden. Daarom zullen ze bij aankomst in Nederland worden aangehouden. Het Openbaar Ministerie (OM) moet de IS'ers gaan vervolgen. Een woordvoerder van het OM laat weten dat hij niets kan zeggen over de terugkeer van Reda N.

Er zijn nog zo'n 145 Nederlandse jihadisten in IS-gebied in Syrië en Irak. Daarnaast zijn er nog zo'n 35 jihadisten die in vluchtelingenkampen zitten of elders in de regio zijn aangehouden.

Vader weet van niets

De vader van Reda zegt dat zijn zoon woensdag niet terugkomt. 'Het is kletskoek, hij komt niet terug vandaag. Ik weet van niks.' De vader heeft woensdagochtend gebeld met het Ministerie van Buitenlandse Zaken en die hebben hem verteld van niets te weten.

'Ik ben ook helemaal niet blij als hij terugkomt,' vervolgt de vader van Reda. 'Dan begint de ellende pas. Ik ben blij als dit allemaal voorbij is. Dan heb ik pas rust.' Volgens de vader wordt hij niet op de hoogte gehouden van de voortgang van het onderzoek naar zijn zoon door het OM en Buitenlandse Zaken.

Geestelijke bagage

De Leidse VVD'er Frederik Zevenbergen is bezorgd over de terugkeer: 'Iemand die zijn hart heeft verpand aan een terroristisch regime, moeten we hier niet hebben. We hebben het niet over een kruimeldief, maar over iemand die met een kalasjnikov in IS-gebied actief is geweest. En we weten allemaal wat voor verschrikkelijke dingen daar zijn gebeurd: onthoofdingen, verkrachtingen, verbrandingen, massa-executies...'

Zevenbergen gaat verder: 'Iemand die zich daarmee associeert, is wat mij betreft een oorlogsmisdadiger. Wat mij betreft verdient Reda N. de Nederlandse nationaliteit niet. Je weet niet met wat voor geestelijke bagage hij terugkomt naar hier.'

Meer over dit onderwerp:
REDA N JIHADISME DEN HAAG
Deel dit artikel: