Let op, staking: streekbussen rijden niet

DEN HOORN - Vanaf deze woensdag ligt het streekvervoer in de regio 72 uur stil. De 12.000 medewerkers in het openbaar vervoer willen zo een nieuwe en betere cao afdwingen.

De werkgevers in het openbaar vervoer (VWOV) gaven al aan de roosters voor hun personeel zo aan te passen dat de buschauffeurs elke 2,5 uur de gelegenheid hebben naar het toilet te gaan. Die plaspauze was één van de eisen van de medewerkers, maar de FNV vindt het aanbod niet ver genoeg gaan.


'Ze willen zaken per bedrijf gaan regelen. Wij willen centrale afspraken voor een cao voor de hele bedrijfstak', legt Wilfred Jonkhout, bestuurder van FNV Streekvervoer, uit.


Verwarring.


Niet alle bussen liggen eruit. Een aantal werkwilligen rijdt wel. Dat zorgt voor verwarring bij passagiers. 'Begrijpelijk', knikt Ruud Ket van CNV. 'Het kan zomaar zijn dat mensen bijvoorbeeld wel van Leiden naar Noordwijk kunnen, maar niet meer terug.'


Het stadsvervoer in Den Haag (HTM) valt niet onder de actie. Informatie over de precieze gevolgen van de staking in het openbaar vervoer vind je hier.  


Eerdere stakingen: landelijk en in estafettevorm


Er waren al eerder landelijke stakingen op 4 januari, 30 april en 1 mei. Daarna werden de acties in estafettevorm doorgezet. Zo waren er 'losse' stakingen in onder meer Leiden, Alphen aan den Rijn, Gouda, Lisse en Schoonhoven.


‘We gaan net zolang door met staken totdat er een akkoord is', zegt FNV-stakingsleider Richard Wielink. 'Dat kan dus nog wel even duren.’


LEES OOK: Buschauffeurs krijgen plaspauze, maar staking gaat gewoon door

Meer over dit onderwerp:
STAKINGEN STREEKVERVOER
Deel dit artikel: