Busstaking: iets drukker op de weg, OV-fietsen gaan hard en scholieren moeten gewoon naar school

DEN HAAG - 'We gaan net zolang door met staken totdat er een akkoord is, dus dat kan nog wel even duren', zegt stakingsleider Richard Wielink van de FNV over de staking van de bussen in het Openbaar Vervoer. 'De onderhandelingen zitten muurvast.' Sinds woensdagochtend ligt het streekvervoer in de regio 72 uur stil. De 12.000 medewerkers in het openbaar vervoer willen zo een nieuwe en betere cao afdwingen.
Ondertussen is er onenigheid over de actiebereidheid bij de chauffeurs. Ongeveer 85 procent van de bussen rijdt niet vanwege de staking in het streekvervoer', tenminste dat zegt onderhandelaar van FNV Streekvervoer Paula Verhoef. Volgens werkgeversorganisatie VWOV kloppen deze cijfers niet. 'Een rondgang langs de OV-bedrijven geeft een ander beeld', aldus de VWOV.
Voorzitter van de VWOV Fred Kagie zegt te zien dat in het hele land  die zich eerder aansloten bij de staking ervoor kiezen om nu te rijden. Zo wordt bij Arriva aanzienlijk meer gereden dan bij vorige stakingen.

Drukte op de weg

De staking in het streekvervoer heeft woensdagochtend tot iets meer drukte op de weg geleid. 'De ochtendspits verloopt dezer dagen wat rustiger dan normaal, omdat er al mensen op vakantie zijn. Dat is teniet gedaan door de staking', aldus een woordvoerder van de ANWB.
'Op een normale woensdagochtend staat er zo'n 100 kilometer file, woensdagochtend was dat 125 kilometer. Dat kwam door een paar flinke ongelukken en had niets te maken met de staking', aldus de woordvoerder.

Extra vraag naar OV-fietsen

De staking in het streekvervoer zorgt voor extra vraag naar OV-fietsen. Op veel plekken is de vraag woensdagochtend groter dan het aanbod. Dat het drukker is dan gebruikelijk, was wel verwacht. 'Daarop hebben we ingespeeld door reparaties en servicebeurten naar voren te schuiven', vertelt een woordvoerder.
De grote vraag komt volgens de woordvoerder komt de grotere vraag deels ook door het mooie weer. 'Met prachtig weer stappen mensen sowieso makkelijker op de fiets.'

Gewoon naar school

De landelijke staking in het streekvervoer woensdag, donderdag en vrijdag is geen legitieme reden voor leerlingen om lessen te missen. Dat stelt de vereniging van scholen in het voortgezet onderwijs, de VO-raad. De staking is ruim van tevoren bekendgemaakt waardoor het niet geldt als overmacht. Het voldoet niet aan de voorwaarden voor geoorloofd schoolverzuim', aldus de raad.
Ook de MBO Raad, brancheorganisatie voor scholen in het middelbaar beroepsonderwijs, en de Vereniging Hogescholen vinden dat de staking geen reden is om thuis te blijven. 'Er zijn tal van andere mogelijkheden om naar school te gaan en er is van tevoren uitgebreid gecommuniceerd over de staking met leerlingen', zegt een woordvoerster van de vereniging. Het is onbekend hoeveel scholieren woensdag niet zijn komen opdagen als gevolg van de staking.