Straatnamen: het blijft iets lastigs

DEN HAAG - Vorige week bleek in Rijswijk de eerste vrouwelijke Nobelprijswinnaar door een spellingsfout op een straatnaambordje door het leven te gaan als 'hoerenmadam'. Maar ook in Den Haag blijken er wat straatnaambordjes te zijn met opmerkelijkheden...

Enigszins met het schaamrood op de kaken moest de gemeente Rijswijk erkennen dat er op de Madame Curielaan bij één bordje een letter ontbrak. Mevrouw Van den Berg uit Wateringen ontdekte de fout: Madame Curielaan zonder 'e' krijgt toch een iets andere betekenis. Madam betekent namelijk 'een dame die het wat minder nauw neemt met de seksuele moraal'.

De gemeente Rijswijk ondernam gelijk actie en er kwam een nieuw bordje met de juiste naam erop. Na het verhaal over Rijswijk werden we door onze kijkers en luisteraars getipt dat er ook in Den Haag op sommige straatnaambordjes nog wel iets aan te merken valt.

Overijssel wordt Overijsel

Zo viel het Ruud van Aarle op dat er bij de straatnaambordjes van de Steenwijklaan in Den Haag als onderschrift staat: plaats in Overijsel (met één 's'!). Al vier jaar geleden zocht Van Aarle via Facebook contact met de gemeente Den Haag over de ontbrekende 's' in de naam Overijssel. Medewerkers van de gemeente beloofden Van Aarle toen dat de foutieve bordjes zouden worden vervangen, maar dat is tot op heden nooit gebeurd.

Een andere oplettende meneer viel het op dat de Spiraeastraat en Spireaveld in Den Haag allebei op een andere manier worden gespeld. Spiraeastraat met 'aea' en Spireaveld met 'ea'. Hoe zit dit?, vroeg hij zich af.

Zuid-Afrikaanse staatsman Fischer door het leven als Fisher

En dan de Fischerstraat in Den Haag. Een oud-inwoner van de stad kon zich nog herinneren dat de straat waar hij zestig jaar geleden woonde toen nog de de Fisherstraat heette, dus zonder 'c' in de naam. Ook deze meneer is nieuwsgierig naar hoe dat kan.

Een belletje met de gemeente leert dat al deze voorbeelden weer hun eigen verhaal hebben. Zo blijkt bij de Fischerstraat, vernoemd naar de Zuid-Afrikaanse staatsman Abraham Fischer, door herinrichting en uitbreiding de 'c' in de naam verloren te zijn gegaan. In 2002 besloot de gemeenteraad om de oorspronkelijk naam weer op het straatnaambordje terug te zetten.

Spiraeastraat en Spireaveld

De Spiraeastraat in Den Haag bestaat al sinds 1925. Het Spireaveld was oorspronkelijk gelegen in Leidschendam. Maar kwam in 2010 na een gemeentelijke herindeling in Den Haag te liggen. De gemeente Den Haag liet de andere schrijfwijze intact. Overigens zijn beide schrijfwijzen correct. Spirea is de Nederlandse naam van een geslacht van planten in de rozenfamilie. De schrijfwijze van de wetenschappelijke naam is Spiraea.

En dan het onderschrift 'Overijsel' bij de bordjes van de Steenwijklaan. Daarover is de gemeente kort. Het onderschrift is inderdaad foutief gespeld en de gemeente belooft meteen actie te komen en het aan te laten passen. Waarom er niets is gedaan met de eerdere melding vier jaar geleden door Ruud van Aarle, zegt de gemeentewoordvoerder niet meer te kunnen achterhalen.

Ook een merkwaardig Haags straatnaambordje gezien?

Sinds 2015 zijn er per jaar twee a drie meldingen binnengekomen met opmerkingen over straatnamen. De gemeente heeft nog wel een tip voor oplettende burgers. Mocht je ook een fout ontdekken in een Haags straatnaambordje dan kun je via de site van de gemeente dit melden. Er wordt dan uitgezocht of er inderdaad sprake is van een fout. Als dit zo is, wordt de wegbeheerder van het betreffende stadsdeel verzocht het bord te vervangen.

Deze vraag is gesteld in onze rubriek 'Rake Vragen'. Heb jij ook een Rake Vraag? Stuur hem in, wie weet gaan we samen opzoek naar het antwoord!

Meer over dit onderwerp:
STRAATNAMEN DEN HAAG RAKE VRAGEN
Deel dit artikel: