‘Skyline van Kijkduin gaat veranderen, maar het wordt geen tweede Scheveningen'

DEN HAAG - Het nieuwe Kijkduin wordt geen tweede Scheveningen. Dat zegt projectontwikkelaar Ad Roos van FRED Developers. Sommige bewoners en bezoekers vrezen dat de verbouwing van Kijkduin ertoe leidt dat de vriendelijke badplaats verandert in een toeristisch oord. Zo schrijven tientallen mensen bijvoorbeeld deze woensdag op de Facebookpagina van Omroep West. Maar die vrees is volgens Roos onterecht.
Woensdag is het officiële startsein gegeven van de verbouwing van Kijkduin. De badplaats krijgt een metamorfose met driehonderd nieuwe woningen, meer winkels en horeca, een ondergrondse parkeer- en fietsgarage en een nieuw Deltaplein. De skyline verandert.
'Kijkduin heeft nu een bescheiden skyline die paste bij het Kijkduin van vroeger', zegt Roos. 'Maar ondertussen mag de badplaats best wat meer woningen en winkels hebben. Doordat er meer huizen bijkomen, zullen er doordeweeks ook veel meer mensen zijn. Daardoor zal het hier veel levendiger zijn en dat is goed voor de badplaats.'

Toerisme

Volgens Roos wordt Kijkduin geen drukke, toeristische trekpleister zoals Scheveningen. 'Kijkduin zal nooit een boulevard krijgen die net zo lang is als die van Scheveningen en daardoor zal het hier nooit hetzelfde toeristische geweld trekken', verzekert hij. De badplaats heeft na de verbouwing meer verschillende soorten winkels en restaurants. Maar ook het bestaande aanbod blijft.
Roos: 'We willen bijvoorbeeld weer Turkse of Italiaanse restaurants maar ook de Hollandse pot moet te krijgen zijn. Dit komt allemaal weer terug op de boulevard. Verder komt er ook een versmarkt de Daily Taste'. Daar komen een supermarkt en winkels met verse producten, zoals een slager, een bakker, een viszaak en een notenzaak. Zaken dus die vroeger ook al in Kijkduin zaten.' In 2022 moet de verbouwing van Kijkduin zijn afgerond.