Egeltjes hebben het zwaar: het is te droog

BOSKOOP - Voor ons is het natuurlijk genieten, al die zon. Maar de egeltjes in ons land hebben het zwaar te verduren onder die aanhoudende droogte. En dat merken ze bij Egelopvang Boskoop. 'We krijgen er dagelijks één binnen', zegt Pieter Klomp van Stichting Egelopvang Boskoop.

Op dit moment heeft de opvang zes egels in huis. Dat klinkt misschien als weinig, maar toch is het veel voor de tijd van het jaar. 'Dit hoort een rustig seizoen te zijn. Normaal worden nu helemaal geen egels binnengebracht', legt Klomp uit.

Grote boosdoener is de aanhoudende droogte. Er zijn vrijwel geen plassen en andere ondiepe oppervlaktewateren waar de egeltjes van kunnen drinken. Daardoor raken ze uitgedroogd. In hun zoektocht naar water duiken ze vaak de sloot in. En dat is gevaarlijk, want dan kunnen ze verdrinken.

Bakje water in de tuin

In deze droge tijden, adviseert Stichting Egelopvang Boskoop de egeltjes een handje te helpen. Bijvoorbeeld door een bakje water in de tuin voor hen neer te zetten. 'En ze zijn gek op appeltjes', vult Maria Klomp aan. 'Dus leg die er ook bij!'

En wat te doen als je een uitgedroogd egeltje vindt? 'Leg het diertje in een schoenendoos met krantensnippers. En geef hem water natuurlijk. Daarna kan hij naar de opvang worden gebracht', aldus Klomp.

LEES OOK: Boskoopse egels krijgen een nieuwe plek

Meer over dit onderwerp:
EGEL EGELOPVANG DROOGTE BOSKOOP
Deel dit artikel: