Zoetermeers lunchcafé met bijzonder personeel Zoetelaar officieel heropend

ZOETERMEER - Lunchroom De Zoetelaar in Zoetermeer is geen doorsneebedrijf. Zelf noemen ze het onderdeel van Ipse de Bruggen 'bijzonder'. De keuken en bediening worden bemand door mensen met een beperking. Na vijf maanden verbouwen wordt de zaak donderdagmiddag officieel heropend. Met frisse inrichting en bijgeschoold personeel.
Medewerkers Richard en Wouter geven alvast een rondleiding door De Zoetelaar. Ze zijn trots op het resultaat van vijf maanden verbouwen. 'Het is hartstikke mooi geworden', zegt Richard. Hij werkt al negentien jaar in De Zoetelaar, dus vanaf het begin. 'We hebben nieuwe stoelen en tafels.' 'En een leestafel van hout, en een kinderhoek', vult Wouter aan.
Veel daarvan verwijst naar de 'School met den Bijbel' die in het historische gebouw van de Zoetelaar zat. Het geld voor de inrichting is in februari opgehaald met een feestelijke benefietavond. 'We hebben na een oproep allerlei leuke oude schoolspullen gekregen van mensen die hier op school hebben gezeten', legt begeleider Remco Goossens uit. Die komen in een grote vitrinekast.

Opening zonder lintje

Tijdens de vijf maanden verbouwing hebben de tientallen medewerkers niet stilgezeten. 'We hebben allerlei cursussen en workshops gedaan', zegt Timo. 'We zijn naar bakkerij Ammerlaan geweest, naar andere restaurants. Op het ROC Mondriaan in Den Haag hebben we geleerd hoe je een fles wijn moet openmaken, hoe je een tafel dekt. En aan het eind hebben we zelf een pizza gemaakt. En die was lekker....'
In de chocolaterie worden de chocolaadjes en appeltaarten gemaakt. Snoepen de medewerkers er ook weleens zelf van? 'Nou, als er eens iets breekt misschien stiekem', geeft Timo toe. 'Dit is voor de opening,' laat hij zien: een groot chocolade ei met chocolade gereedschap erop gedrapeerd. 'Dan mogen we met zijn allen een hamer pakken en het ei kapotslaan.' 'Geen lintje maar een ei', zegt Wouter. 'Dat wordt lachen als niet het ei, maar de hamer kapotgaat', verkneukelt Timo zich.