Burgemeester Delft werkt samen met Amsterdam na vondst handgranaten

GELDERSWOUDE - Burgemeester Marja van Bijsterveldt van Delft heeft overleg gehad met burgemeester Jozias van Aartsen van Amsterdam over de geweldsincidenten in de stad. Woensdag werd opnieuw een handgranaat gevonden voor de deur van een bedrijf aan de Neringstraat. Eerder werden coffeeshops en winkels in Delft beschoten en lag er een granaat voor de deur van een coffeeshop.

Burgemeester Van Bijsterveldt sprak met de burgemeesters van Amsterdam en Rotterdam. 'Daar komt dit ook voor, en het blijkt ook op andere plekken in Nederland voor te komen,' zegt Van Bijsterveldt. 'Samen met Amsterdam heb ik de veiligheidsadviseurs bij elkaar gebracht. We praten over de aanpak en geven advies aan elkaar.'

De burgemeester van Delft bezocht donderdag de ondernemers in de Neringstraat. De eigenaar van het garagebedrijf waar de granaat voor de deur lag, sprak kort met Van Bijsterveldt. 'Hij vond het ding voor zijn deur en had er geen goed gevoel bij. Hij heeft het daarom naar een veilige plek gebracht en de politie gebeld.' Volgens de burgemeester wist de man niet dat het om een handgranaat ging.

Ondernemers bezorgd

De burgemeester vertelt dat de ondernemers op het bedrijventerrein van de Neringstraat bezorgd zijn. 'De garagehouder wil graag weer open. Dat is het dilemma van enerzijds veiligheid en anderzijds zo snel mogelijk weer kunnen ondernemen. Ik heb nauw overleg met de politie en het Openbaar Ministerie.' Het garagebedrijf werd na de vondst van de granaat voor twee weken gesloten.

Het is het vierde geweldsincident in Delft in korte tijd. 'Dat is heel ingrijpend voor de stad,' zegt Van Bijsterveldt. 'Delft is een hele rustige stad. Mensen worden hier onzeker en boos van. Daarom zit ik er echt scherp bovenop en overleg ik met Amsterdam.' De burgemeester kan niets zeggen over de reden van de handgranaat voor de deur van de garage. Volgens geruchten zou het om afpersing gaan.

Drie mensen vast

Twee weken gelden werden drie mensen aangehouden voor betrokkenheid bij de beschietingen in Delft. De drie zitten nog steeds vast, toch werd woensdag opnieuw een granaat neergelegd. 'Ik kan me voorstellen dat mensen zich zorgen maken. De politie doet onderzoek en ik hoop dat er helderheid komt over wat er aan de hand is.'

Van Bijsterveldt noemt de geweldsincidenten 'niet alleen een Delfts probleem, maar een breder probleem.' In Rotterdam werd in mei een handgranaat gevonden voor de deur van een discotheek. In Amsterdam lag er tot twee keer toe een granaat voor een cocktailbar. In Zoetermeer werd de voordeur van Club One doorzeefd met kogels.