Mishandelde agent oog in oog met verdachte in de rechtszaal: 'Dat gezicht vergeet ik nooit meer'

LEIDEN - De man die agent Damien afgelopen jaarwisseling in Leiden een gecompliceerderde dubbele beenbreuk schopt, draagt volgens getuigen een roze vest of trui. Verdachte Ali H.(19) heeft die nacht ook een roze trui met een wit espenblad aan, maar hij ontkent donderdag in de rechtszaal dat hij de dader is. Zijn advocaat oppert dat er misschien nog iemand anders in het roze bij was. Maar Damien weet het zeker: 'Dat gezicht vergeet ik nooit meer.'

De agent is nog steeds niet de oude. Hij loopt met een kruk en is nog altijd onder behandeling van een fysiotherapeut. Als gevolg daarvan doet Damien alleen nog kantoorwerk. Het is niet de baan waarvoor hij drie jaar geleden een bestaan als leraar inruilde voor een carrière bij de politie.

De dag van de zitting, is geen makkelijke. Naast de confrontatie met de verdachte moet hij ook uitgerekend vandaag zijn vuurwapen inleveren.

Mishandeld tijdens de jaarwisseling

Tijdens de jaarwisseling rijden Damien en zijn collega 's ochtends rond 4.00 uur over de Lange Mare als ze een groep jongeren zien vechten. Ze besluiten in te grijpen. Als Damien één van de jongeren probeert tegen te houden schopt die zo hard tegen zijn been, dat die ineens in een hoek van negentig graden staat. Getuigen horen 'een indrukwekkende schreeuw', blijkt in de rechtbank

In het ziekenhuis moet Damien gelijk onder het mes. Zijn slagader is afgekneld. En ook zijn kuit- en zijn scheenbeen zijn gebroken, de zenuwen in zijn been beschadigd. Damien krijgt na de mishandeling honderden kaarten bloemen en andere steunbetuigingen.

Honderden kaarten

Zijn ziekenhuiskamer stond er vol mee. 'Maar er zat er niet een van hem bij', zegt hij doelend op verdachte, die op 11 januari werd heengezonden. Hij is nu speciaal uit Engeland gekomen om  deze eerste zitting bij te wonen. Normaal studeert hij in Manchester. Volgens zijn advocaat wil hij geen kans voorbij laten gaan om te zeggen dat hij onschuldig is.

Tijdens de zitting kijkt H. strak voor zich uit. Als hij het woord krijgt, wenst hij Damien het beste: 'Ik hoop dat het beter gaat met hem.' De politieman zit duidelijk niet te wachten op de woorden van de verdachte. 'Mooi weer spelen', noemt hij het.

Advocaat wil getuigen horen

Het dossier van de zaak is inmiddels 347 pagina's dik, ook zijn er beelden van de aanhouding gefilmd met een bodycam. Toch wil de advocaat van H. nog een aantal getuigen horen. Hij wil meer details horen, over wat ze precies gezien of gehoord hebben. En meer details over de roze trui. 'Die trui zingt door het hele dossier heen', zegt hij.

De officier van justitie heeft daar geen bezwaar tegen. Hij snapt het belang van de verdediging wel. H. wordt verdacht van zware mishandeling van een agent in functie. Als hij veroordeeld wordt dan moet hij waarschijnlijk de cel in. Op geweld tegen agenten staat een hogere straf, er is zelfs een apart wetsartikel voor.

Is hij het, of is hij het niet?

Daarbij vervolgt het OM H. ook nog voor de vechtpartij vooraf aan de mishandeling van Damien. 'Is hij het of is hij het niet?' vat de officier de zaak nog maar eens samen. Op dertig november wordt de zaak behandeld.


Meer over dit onderwerp:
LEIDEN MISHANDELING JAARWISSELING DAMIEN
Deel dit artikel: