Naturalis begint met ontleden van potvis in Den Helder

LEIDEN - Het walvisteam van Naturalis is donderdag in Harlingen begonnen met het ontleden van de potvis, die eerder deze week voor de kust van Den Helder is overleden. Omdat het een van de grootste potvissen is die óóit werd aangetroffen in Nederland, zal hij vanaf 2019 worden tentoongesteld in het nieuwe Naturalis in Leiden.
De potvis is een volwassen mannetje. Het dier is bijna 17 meter lang en weegt 47.000 kilo. Omdat de walvis te groot is om in zijn geheel mee te nemen naar Naturalis, ontleedt het Walvisteam van Naturalis het dier in de haven van Harlingen. Het dier is zelfs zo groot dat er extra leden toegevoegd zijn aan het team. De verwachting is dat het team tot en met zaterdag 30 juni nodig heeft om het dier te bergen. Toen het dier maandag werd opgemerkt, was het verzwakt en vertoonde het gedesoriënteerd gedrag.
Potvissen zijn de grootste tandwalvissen en worden gekenmerkt door hun enorme neus, die ze gebruiken bij diepe duiken in de oceaan. Vanaf twee kilometer diepte jagen ze op pijlinktvissen, hun enige bron van voedsel.

Doodsoorzaak

Dat is ook de reden waarom een verdwaalde potvis in de ondiepe Noordzee het vaak niet redt. Onderzoek naar de doodsoorzaak van de walvis wordt uitgevoerd door het Dutch Wildlife Health Center van de Universiteit Utrecht. In hun laboratorium bekijken zij de organen en weefsels op afwijkingen, ziektes en bacteriën.
Naturalis komt altijd in actie wanneer een walvis is overleden: voor berging, onderzoek en conservatie. Van elke in Nederland aangespoelde walvis bewaart het instituut het hele skelet, of delen ervan, in de rijkscollectie. Zo kunnen wetenschappers er wereldwijd onderzoek naar doen.

Strandingen

Het betreft onderzoek aan de anatomie en evolutie van walvissen, aan de ontwikkeling van en variatie binnen het soort, en via DNA en parasieten aan herkomst, ziektes en bedreigingen. Onderzoekers kunnen walvissen helpen beschermen en strandingen helpen voorkomen wanneer zij meer weten over hoe en waar ze leven en hoe ze aan hun einde komen.