Haagse raad ruziet over verkoop aandelen Eneco

DEN HAAG - Het besluit van de nieuwe coalitie in Den Haag om de aandelen Eneco te verkopen, heeft tijdens de eerste 'gewone' gemeenteraadsvergadering na de verkiezingen geleid tussen aan forse aanvaring tussen de oppositie en wethouder Rachid Guernaoui (Groep de Mos, financiën).

De oppositie vindt dat de gemeenteraad wordt gepasseerd bij het besluit en voelt zich 'geschoffeerd'. Volgens Guernaoui doet hij niets wat verboden is.

Den Haag heeft 16,55 procent van de aandelen en is daarmee na Rotterdam de tweede aandeelhouder. Het vorig college wilde die aandelen verkopen. Een meerderheid in de raad verhinderde dat. Maar Groep de Mos, VVD, D66 en GroenLinks die samen de nieuwe coalitie vormen, besloten de aandelen toch te verkopen. Met het geld dat de stukken opbrengen, kunnen nieuwe plannen worden betaald, bijvoorbeeld op het gebied van duurzaamheid en mobiliteit.

Briefje

Wethouder Guernaoui deelde het officiële besluit dat de gemeente Den Haag zich nu aansluit bij de gemeenten die de aandelen gaan verkopen, vorige week middels een briefje aan de raad mee. Volgens de oppositie had dit zo niet mogen gebeuren. Omdat de gemeenteraad vorig jaar een officieel besluit nam de aandelen niet te verkopen, zou dit nu ook middels een raadsvoorstel moeten worden teruggedraaid, is daar de redenering.

'Bovendien gaat het om een voorstel met een grote impact', aldus PvdA-leider Martijn Balster. Al was het maar omdat Den Haag straks geen miljoenen aan dividend meer krijgt en juist wel weer  waarschijnlijk  honderden miljoenen als opbrengst. Ook zou de raad willen praten over de voorwaarden die moeten worden gesteld aan de verkoop en wat er met het warmtenetwerk van Eneco moet gebeuren.

Afspraken

Fractievoorzitter Joris Wijsmuller van de Haagse Stadspartij wees erop dat de coalitiepartijen weliswaar afspraken hebben gemaakt in het collegeakkoord, maar dat dit voor de raad en de wet geen enkele status heeft. 'Voor ons is het vorig besluit nog steeds van kracht. Daarom kan er niet zo maar een nieuw besluit in werking treden.'

Guernaoui ziet dat totaal anders. Volgens hem mogen burgemeester en wethouders gewoon het besluit nemen dat Den Haag zich nu bij verkopende partijen aansluit. 'Dat is een bevoegdheid van het college.' En toen bleek dat hij daarmee de oppositie niet overtuigde: 'Hier kunnen we over praten tot het morgenochtend wordt, maar wij worden het niet eens.'

Extra raadsvergadering

Omdat de oppositie toch nog diepgravend over de kwestie wil praten, besloten onder meer onder meer PvdA, Haagse Stadspartij, CDA, Partij voor de Dieren, NIDA, SP, Islam Democraten, ChristenUnie/SGP en 50Plus een extra raadsvergadering uit te schrijven. Die moet nog voor de zomer worden gehouden.

LEES OOK: ANALYSE: De uitdagingen en valkuilen voor De Mos

Meer over dit onderwerp:
RAAD 070 ENECO GROEP DE MOS AANDELEN
Deel dit artikel: