Inbrekers tijdens de vakantie, tips om ze het moeilijk te maken

DEN HAAG - 'Hebben we het huis nou zo rommelig achtergelaten?', denk je als je de deur opent na de vakantie. Met een koffer in de hand en een sombrero op je hoofd begint het besef toe te slaan…. Er is ingebroken. Wat had jij nou kunnen doen om dat te voorkomen?

Er zijn twee soorten dieven, gelegenheidsdieven en de beroepsinbrekers. De gelegenheidsdief wil vooral snel en makkelijk in je huis komen en je spullen meenemen. De meeste tips hier zijn dan ook om het de gelegenheidsdieven moeilijker te maken.

Het klinkt zo voor de hand liggend, maar het gebeurt vaak genoeg. Voordeuren die dicht worden getrokken zonder dat deze op slot zijn. Ook zijn achterdeuren en garagedeuren vaak zwakke plekken in de beveiliging van het huis. Je kan deze beveiligen door een anti-inbraakstrip of een dievenklauw te plaatsen. Let ook op dat je alle ramen sluit, ook dat kleine wc-raampje.

Alles wordt als klimapparaat gebruikt

Inbrekers zullen alles gebruiken om in je huis te komen. Dus als je de afvalcontainer voor de deur hebt staan, is dat een prettig 'klimapparaat' om toch dat bovenraam te bereiken dat met één klap opengaan. Controleer dus voor vertrek of alle klimapparaten rond het huis weggehaald zijn.

Als gelegenheidsdieven met één blik door het raam naar binnen je TV, computer, gouden sieraden en paspoort zien liggen, is het heel aantrekkelijk om bij je in te breken. Berg kostbaarheden veilig op en maak het niet te makkelijk om naar binnen te kijken.

Laat je huis er bewoond uitzien

Ruim je woonkamer en keuken juist niet perfect netjes op. Laat het er uit zien als een huis waarin geleefd met troep op tafel en afwas op het aanrecht. Dat is toch een heerlijk excuus om de boel de boel te laten.

Bij het bewoond uitzien van je huis horen ook de post en kranten. Tijdens de vakantie is het een idee om een nee/nee sticker op de deur te plakken. Dat voorkomt overtollige reclamepost. Meestal is er ook wel iemand zo lief om langs te komen om de rest van de post uit de brievenbus te halen en ergens, uit het zicht, neer te leggen.

'Eerste dag van onze rondreis, heerlijk nog twee weken te gaan #lovemylife'

Niet echt slim om op Facebook, Instagram of Twitter verslag te doen van je vakantieavonturen. Want inbrekers kijken ook mee. Plaats die foto's gewoon als je weer terug bent. Zit je meteen ook minder op je telefoon tijdens de vakantie. Wil je toch lekker posten, check je privacy instellingen op social media. Dan kan je ook ongewenst meekijken voorkomen.

Mocht het toch voorkomen dat iemand ongewenst je huis in is geweest dan wil de politie natuurlijk contact met je opnemen. Daarvoor is een zogenoemde meterkastkaart. Op deze kaart vul je de gegevens in van familieleden en/of kennissen. Mocht er worden ingebroken wanneer je met vakantie bent, dan weet de politie welke familieleden en/of kennissen gewaarschuwd dienen te worden. Hier vind je de meterkastkaart.

Zo snel is een inbreker binnen

Meer over dit onderwerp:
INBRAAK ZOMERVAKANTIE TIPS BEVEILIGING
Deel dit artikel: