Let it go! Ontspannen op vakantie gaan: hoe doe je dat?

Genieten op vakantie
Genieten op vakantie © ANP
REGIO - Het is aftellen, nog zeven dagen en de zomervakantie begint. De basisscholen zijn om 12.00 uur uit en dan hebben de kinderen zes weken vakantie. Veel gezinnen vertrekken meteen vrijdag of zaterdag. We hebben wat tips om ontspannen op vakantie te gaan.
Inpakstress, echt zo'n woord van deze tijd waarmee we elkaar gek maken. 'Heb je al ingepakt? Zijn we niets vergeten?' Wat doe je ertegen? Als een ware Elsa kan je het  'Let it go!'- mantra toepassen, de vakantie wordt daar een stuk prettiger van. De écht belangrijke dingen -  paspoort, tickets en boekingspapieren - leg je in één tas. En die houd je de hele tijd bij je. En de rest? Let it go!  
Ga je met een (kleine) auto of vliegen? Dan kan gewoon niet alles mee! Dus krijgt iedereen een koffertje. En daarin moet dan alles worden gepropt. Als puberdochter ervoor kiest 26 bikini's, een hammandoek en een föhn mee te nemen, waardoor er weinig ruimte is voor andere dingen, dan is dat de keuze van de puber. Geen warme trui bij je? Dan sla je 's avonds lekker die hammandoek om je heen. Let it go!

De wereld vergaat niet

Vergaat de wereld als je twee dagen in dezelfde kleding rondloopt? De meeste van ons gaan niet in de rimboe op vakantie. Tandpasta kun je overal bijkopen. Heb je echt zes laders nodig voor al je telefoons, E-books en I-pad? Nee! Misschien is een combilader handig om mee te nemen. Of anders doe je heel modern en ga je gewoon even 'los' van internet. Let it go!
Vaak heb je een ideaalbeeld van de vakantie. Maar de werkelijkheid is dat de sfeer in de auto na een paar uur rijden in de warme zon niet echt gezellig is. Jammer misschien. Maar het is niet jouw verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat iedereen zich altijd gelukkig voelt. Sterker nog, jij moet je happy voelen, dan straalt dat op de rest af. Last van verveling, 'hé wat naar', ...en door. Laat het ze zelf oplossen. Het is niet jouw probleem. Let it go!

Deel het falen

Je hoeft niet op te boksen tegen de rest van de wereld en weer een fantastische 'kijk het ons hier gezellig hebben-selfie' te plaatsen. Sterker nog, als je wil posten, doe eens hip en deel de mislukkingen met de wereld. De tent die na drie uur nog niet staat en het museum dat helaas gesloten was vanwege een lokale feestdag waar je niets van wist. Of de andouillette die je in een Frans restaurant at. Het leek zo heerlijk maar bleek een worstje gevuld met dikke darm en varkenspens te zijn. Falen is het nieuw shinen, kortom Let it go!
Om alvast in de Let it go- vakantiestemming te komen, hier de meezingversie van Frozen.
Elsa met Let it go!