COLUMN: Laat maar zwemmen, dan komt het wel goed

Columniste Manon van Kreijl
Columniste Manon van Kreijl © Omroep West / Marjan de Jong
ZOETERMEER - Breuken, staartdelingen, voltooid deelwoorden, persoonsvormen… hij kan er niet warm of koud van worden. Dat komt ook wel een beetje omdat hij er niet zo handig mee is.
Als hij te lang aan een tafeltje moet zitten dan beginnen de sommen en de woorden in zijn hoofd allemaal een beetje door elkaar te lopen en raakt hij de kluts kwijt. En na honderd keer zijn werk vol rode strepen terug gekregen te hebben, was wat hem betreft de lol er wel een beetje vanaf.
Maar het komt vooral omdat er zoveel andere dingen zijn die hij veel gaver vindt. Computers bijvoorbeeld. Daar weet hij werkelijk alles van. Niet alleen hoe je er mee moet werken-vliegensvlug en met een eindeloze hoeveelheid slimme handigheidjes- maar hij weet ook alles van het interieur van zo’n apparaat. Met het grootste gemak schroeft hij ze in en uit elkaar. Of hij knutselt van de losse onderdelen iets heel anders zoals een ventilator of een wekker. Ook mijn computer heeft hij al gerepareerd. Tien is hij pas, maar met een schroevendraaier in zijn hand is hij een baas.

Waar zijn we nou mee bezig?

Elke week komt hij een uur bij me om te oefenen met rekenen en spelling. En altijd moet ik dan denken aan die quote: Everybody is a genius, but if you judge a fish by it’s ability to climb a tree, it will live it’s whole life thinking it’s stupid. En dan wil ik eigenlijk het liefst gewoon stoppen met al dat geneuzel over d’s en d-t’s en gelijknamige breuken. Waar zijn we nou eigenlijk mee bezig?
Natuurlijk stoppen we er niet echt mee. Ook als computer-wizard is het gewoon best wel handig als je een beetje kan lezen, rekenen en spellen. Daarnaast zit het Nederlandse onderwijssysteem nu eenmaal zo in elkaar. Hoe talentvol je misschien ook bent op een bepaald gebied uiteindelijk word je vooral beoordeeld op het niveau van je slechtste vak. En als deze techneut in de dop straks op de middelbare zit bepalen zijn prestaties bij Engels en Nederlands of hij een diploma haalt of een drop-out wordt.

Daar wringt iets

Om dezelfde reden kan ik me opwinden om die verplichte tweede vreemde taal op het vwo. Je zal maar een enorm talent hebben voor exacte vakken maar dit niet op top-niveau mogen doen omdat je je op het vwo eerst vier jaar door Frans en Duits heen moet worstelen en uiteindelijk ook nog in één van beide vakken examen moet doen. Met een havo-diploma en alleen wis- en natuurkunde op vwo-niveau kom je nog steeds niet op de universiteit. Er wringt daar iets.
Over deze jongeman maak ik me trouwens helemaal geen zorgen. Misschien haalt hij zijn diploma’s wel, misschien ook wel niet. Maar iemand die zo gretig is om te ontdekken, te leren en ‘zijn ding te doen’, die houd je toch niet tegen. Laat die jongen maar zwemmen, dan komt hij er wel.
Reageren? Mail naar manonvankreijl@omroepwest.nl.