Tips van de reddingsbrigade om veilig te genieten van een heerlijke dag

REGIO - De Reddingsbrigade Nederland maakt zich op voor drukke dagen. Met de hoge temperaturen wordt verwacht dat veel mensen naar het strand of de binnenwateren trekken. Tips van de reddingsbrigade om veilig te genieten van een heerlijke dag.

  1. Ga alleen zwemmen op plaatsen waar dat mag en waar bij voorkeur de reddingsbrigade aanwezig is. Op deze kaart zie je waar die aanwezig is.  
  2. Let op de waarschuwingsvlaggen. Geel betekent gevaarlijk zwemmen, rood is verboden te zwemmen. De oranje windzak kan aangeven dat er aflandige wind staat, dat is wind die richting zee staat. Gebruik dan geen drijvende voorwerpen zoals luchtbedjes, drijvende eenhoorns, bananen of opblaasbootjes. De kans dat je de zee op wordt geblazen, met alle gevaren van dien, is zeer reëel.
  3. Zwem nooit alleen. Zelfs de beste zwemmer kan in problemen raken, bijvoorbeeld door kramp.  
  4. Blijf bij jonge kinderen in het water op een armlengte afstand, ook als ze zwembandjes dragen. Die bandjes zijn een hulpmiddel, geen reddingsmiddel. In de zee stap je zo in een kuil, waardoor je kind opeens kopje onder gaat. Je moet dan snel kunnen reageren.
  5. Zwem niet in de buurt van muien, dat is stroming die richting zee trekt. Een mui is lastig te herkennen. Dagelijks worden badgasten erdoor verrast. Het is een geul in de zandbank, waardoor het water met veel kracht richting zee stroomt. Zolang je rustig blijft is er niets aan de hand. Ook minder goede zwemmers kunnen uit een mui komen. Het beste is om je mee te laten voeren met de stroming en daarna via de zijkant terug te zwemmen. Er tegenin zwemmen heeft geen zin, legt de reddingsbrigade uit.
  6. Niet alleen het water kan gevaarlijke situaties opleveren. Ook bij het spelen op het strand moet je oppassen. Graaf op het strand geen diepe kuilen vanwege instortings- en verstikkingsgevaar.    

LEES OOK: Dit moet je doen als je in een muistroom terechtkomt

Meer over dit onderwerp:
REDDINGSBRIGADE STRAND MOOI WEER
Deel dit artikel: