Instellingen

RetourMatras wil 300.000 oude matrassen tot ondervloer recyclen

ALPHEN AAN DEN RIJN - Alphen aan den Rijn is een stukje groener en duurzamer geworden. In een hal die al jaren leeg stond, gaan er nu aan de ene kant gebruikte matrassen in en aan de andere kant rolt er ondertapijt en isolatiemateriaal uit. Het is bijzonder dat een afvalproduct binnen dezelfde fabriek tot een nieuw product wordt omgevormd.
RetourMatras wil zo'n 300.000 oude gebruikte matrassen recyclen tot isolatiemateriaal, ondervloeren en voor vulmiddel in matrassen. De fabriek heeft al een andere vestiging in Lelystad die 350.000 matrassen verwerkt. De fabriek in Alphen aan den Rijn is dus een tweede vestiging, waar de gemeente heel blij mee is. Leo Maat (GroenLinks) 'Met deze fabriek komen we stuk dichter bij de recyclebare economie', zegt Maat.
Directeur Nanne Fioole geeft een rondleiding in zijn fabriek tijdens de feestelijke opening. Hij laat de machine zien die de tijk van de matrassen haalt, een machine die het schuim tot repen snijdt en verderop worden de repen vlokken die met lijm inelkaar worden geperst tot rollen. 'In die rol zitten zo'n 70 - 80 gebruikte matrassen', zegt Fioole. 'En daar peelen we weer lagen af om ondertapijt voor onder laminaat of hockeyvelden te maken.'