Nieuws

Wel of niet naakt slapen tijdens de hitte? 8 tips om koel te blijven

Archief
Bloot of toch in pyjama slapen? I © ANP
DEN HAAG - Heerlijk, die tropische temperaturen, maar niet als je huis daardoor in een soort broeikas verandert. En lekker slapen zit er met die hitte al helemaal niet in. En moet je nou naakt slapen of juist niet? Lees deze tips om koel en slapend de nacht door te komen.
  1. Naakt slapen of niet? Dat kan ook verhitte discussies opleveren, want wat is koeler? Als je niet bloot slaapt, ga dan voor katoen. Slaap erin en eronder. Katoen ventileert beter dan een synthetische stof. Nog een voordeel van het dragen van luchtige nachtkleding, wie in zijn geboortekostuum gaat slapen, heeft meer last van het zweet dat op het lichaam blijft plakken. Het koele katoen neemt dit op.
  2. In die hitte ga je niet naast een kachel liggen, maar je geliefde geeft ook warmte af. Een laken tussen jullie in helpt. Kinderen en huisdieren moeten deze dagen in hun eigen bed of mand slapen. Je kan ook de matrassen uit elkaar schuiven of apart gaan slapen.
  3. Slapen op zolder of onder een plat dak kan heel warm zijn, want warme lucht stijgt op. Ook een hoogslaper kan een hele warme plek zijn. Je kan je matras op de grond leggen, of een andere lage plek zoeken om te slapen.
  4. Heerlijk een tv op de slaapkamer om 's avonds nog te bingewatchen. Maar veel elektrische apparaten produceren warmte. Soms zelfs als ze uitstaan. Trek van zoveel mogelijk toestellen die je niet gebruikt de stekker uit het stopcontact.
  5. Warme lucht moet je overdag proberen buiten te houden en dat doe je door ramen, deuren en gordijnen dicht te houden. Door het open raam komt anders toch alleen maar warme lucht binnen. Zet de ramen weer open als het buiten afgekoeld is.
  6. Blaas de hitte uit de slaapkamer: zet het raam een klein stukje raam open en zet een ventilator in de richting van de deuropening die de lucht de gang inblaast.
  7. Doe-het-zelf-airco: Leg een paar plastic flessen water of koelboxelementen in de vriezer. 's Avonds zet je ze in een plastic teil in de slaapkamer. Draaiende ventilator ervoor en heerlijke koele lucht.
  8. Hang de natte was in de slaapkamer te drogen. Dat houdt de lucht vochtiger en koeler. Als het moeilijk is om was in je slaapkamer te hangen kan je ook een nat laken over je slaapkamerdeur gooien. Let bij oude huizen wel op dat de houten deur niet krom gaat trekken.
Lees hier het actuele weerbericht van Omroep West.