Gouda week lang niet bereikbaar per trein

GOUDA - Gouda is van maandag 30 juli tot en met maandag 6 augustus niet bereikbaar per trein. In die periode gaat ProRail werkzaamheden uitvoeren aan het spoor. In totaal worden achttien wissels vernieuwd. Verder worden de rails, dwarsliggers en spoorgrind vervangen van spoor zeven. Dat kan alleen als er geen treinverkeer overheen gaat, aldus ProRail.

Rondom Gouda moet ongeveer driekwart van het spoornet worden vernieuwd om ervoor te zorgen dat de trajecten van Utrecht via Gouda naar Rotterdam en Den Haag ‘betrouwbaar, veilig en goed berijdbaar blijft voor reizigers- en goederenvervoer’, stelt ProRail.  

Volgens de beheerder van de spoorinfrastructuur is over de periodes en spreiding van de werkzaamheden goed nagedacht. Omdat ze zo omvangrijk zijn is in overleg met vervoerders besloten deze te spreiden over een lange periode. Verder worden werkzaamheden zoveel mogelijk uitgevoerd op tijdstippen dat er minder reizigers zijn: ’s nachts, in het weekend of zoals in dit geval in de vakantie.

Werk wordt gecombineerd

Bovendien wordt werk gecombineerd. ProRail gaat daarom ook op andere plekken van de route aan de slag op momenten dat het treinverkeer van en naar Gouda toch al stil ligt. Zo wordt op Rotterdam Centraal een aantal wissels vernieuwd en worden op Rotterdam Alexander de perronkappen weggehaald. Op station Ypenburg wordt de perronkap geconserveerd. Bij Lansingerland-Zoetermeer legt ProRail blindegeleidelijnen aan op het nieuwe perron en wordt verder gewerkt aan het houten plafond.

Afhankelijk van de dag en het traject wordt reizigers geadviseerd óm te reizen of gebruik te maken van vervangend busvervoer én rekening te houden met extra reistijd.

Ook werkzaamheden rondom Leiden

Ook rondom Leiden gaat ProRail flink aan de slag. In de nacht van zondag 1 op maandag 2 juli wordt begonnen met de eerste voorbereidingen van een grote spoorvernieuwing rond Leiden Centraal. Daar wordt het werk verspreid over twee jaar. De eerste grote werkzaamheden vinden plaats van donderdag 16 tot maandagochtend 20 augustus om 5 uur.

De komende weken is aannemer Strukton al geregeld ’s nachts bezig met voorbereidende werkzaamheden, zoals het klaarzetten van materiaal en het inrichten van werkplaatsen. Dit kan in sommige gevallen hinder veroorzaken, waarschuwt ProRail. Omwonenden hebben een brief gekregen met uitleg over de werkzaamheden.

Hele net vernieuwd

Tot en met 2020 wordt het hele spoornet op en rondom station Leiden Centraal vernieuwd. Daarvoor wordt 55 wissels vervangen en 28 weggehaald. Over een lengte van twee kilometer worden alle rails, dwarsliggers en ballast vernieuwd.

Ook in de buurt van station Leiden Lammenschans wordt gewerkt. Van 11 tot en met 16 augustus en van 6 tot en met 7 oktober 2018 vernieuwt ProRail hier een hogesnelheidswissel en sporen. Ook hier geldt dat reizigers wordt geadviseerd óm te reizen of gebruik te maken van vervangend busvervoer én rekening te houden met extra reistijd.

Meer over dit onderwerp:
GOUDA TREIN ONBEREIKBAAR LEIDEN PRORAIL WERKZAAMHEDEN
Deel dit artikel: