'Ga niet met je luchtbedje de zee op, het is levensgevaarlijk'

DEN HAAG - Het is levensgevaarlijk om zondag met je luchtbedje of andere drijfmiddelen het water op te gaan, waarschuwt De Haagse Reddingsbrigade. Er staat een sterke aflandige wind.

'Je waait binnen no time naar Engeland! Wij zullen vandaag daarom alle drijfmiddelen preventief uit het water halen!', meldt de Haagse reddingsbrigade


Langs de kust hangt de oranje windzak die nu aangeeft dat er aflandige wind staat. Het gevaar van een aflandige wind is dat deze wind de bovenlaag van het zeewater vanaf het strand de zee in blaast. Deze bovenlaag noemt men de bovenstroom. De kracht van de bovenstroom hangt af van de kracht van de wind.

Zwem een opblaasbal niet achterna

Het achterna zwemmen van een afgedreven drijfmiddel zoals een opblaasbal, krokodil of luchtbed  kan dan heel gevaarlijk worden. Het terugzwemmen naar het strand zal moeilijker zijn dan de zee in, of soms onmogelijk zijn als je zelf niet goed kan zwemmen of een slechte conditie hebt.

Ook wordt gewaarschuwd voor veel kwallen op het strand, een bekend bijverschijnsel van oostenwind.

Meer tips van de reddingsbrigade


  • Ga alleen zwemmen op plaatsen waar dat mag en waar bij voorkeur de reddingsbrigade aanwezig is. Op deze kaart zie je waar die aanwezig is.  
  • Zwem nooit alleen. Zelfs de beste zwemmer kan in problemen raken, bijvoorbeeld door kramp.  
  • Blijf bij jonge kinderen in het water op een armlengte afstand, ook als ze zwembandjes dragen. Die bandjes zijn een hulpmiddel, geen reddingsmiddel. In de zee stap je zo in een kuil, waardoor je kind opeens kopje onder gaat. Je moet dan snel kunnen reageren.
  • Zwem niet in de buurt van muien, dat is stroming die richting zee trekt. Een mui is lastig te herkennen. Dagelijks worden badgasten erdoor verrast. Het is een geul in de zandbank, waardoor het water met veel kracht richting zee stroomt. Zolang je rustig blijft is er niets aan de hand. Ook minder goede zwemmers kunnen uit een mui komen. Het beste is om je mee te laten voeren met de stroming en daarna via de zijkant terug te zwemmen. Er tegenin zwemmen heeft geen zin, legt de reddingsbrigade uit.
  • Let op de waarschuwingsvlaggen. Geel betekent gevaarlijk zwemmen, rood is verboden te zwemmen. De oranje windzak kan aangeven dat er aflandige wind staat, dat is wind die richting zee staat. Gebruik dan geen drijvende voorwerpen zoals luchtbedjes, drijvende eenhoorns, bananen of opblaasbootjes. De kans dat je de zee op wordt geblazen, met alle gevaren van dien, is zeer reëel.
  • Niet alleen het water kan gevaarlijke situaties opleveren. Ook bij het spelen op het strand moet je oppassen. Graaf op het strand geen diepe kuilen vanwege instortings- en verstikkingsgevaar.    

LEES OOK: Dit moet je doen als je in een muistroom terechtkomt

Meer over dit onderwerp:
REDDINGSBRIGADE
Deel dit artikel: