Mooi weer: tientallen kinderen vermist aan het strand

DEN HAAG - Op het strand zijn dit weekend tientallen kinderen vermist geweest tijdens het warme weer. Alleen al op het Haagse strand gaat het volgens de reddingsbrigade om veertig tot vijftig. Ze zijn uiteindelijk wel allemaal weer teruggevonden, zegt een woordvoerder. 'Meestal binnen één a twee uur'.

De sterkte aflandige wind zorgde ook voor veel discussie tussen medewerkers van de reddingsbrigade en ouders van kleine kinderen. Omdat er een sterke wind stond die richting zee blies, werd iedereen met een luchtbed of iets anders dat dreef, uit het water gehaald. Dat gold ook voor kinderen met zwemvleugeltjes.

'Die vleugeltjes zijn het gevaarlijkste met dit weer', zegt woordvoerder Mark Beeloo van de Vrijwillige Reddingsbrigade Den Haag. 'Als zo'n kind wordt meegenomen door de wind en de stroming haal je ze echt nooit meer in. Ouders zeggen altijd dat ze zelf goed kunnen zwemmen, maar zelfs ons lukt het dan niet meer om op tijd bij het kind te komen.' Ouders moesten hun kids zonder diploma bij de hand houden en mochten niet dieper dan tot aan de knie in het water.

Enorm veel kwallen


De vrijwilligers van de Reddingsbrigade moesten ook veel pleisters plakken en kwallenbeten behandelen. Beeloo: 'Ik zit nu 21 jaar op het strand en heb nog nooit zoveel kwallen in het water gezien.' Als de wind vanaf het land over de zee waait komen de kwallen massaal richting strand. Dat heeft te maken met de onderstroom.

LEES OOK: Tips van de reddingsbrigade om veilig te genieten van een heerlijke dag

Deel dit artikel: