Connexxion: 'Staken? Oké, maar dan wel hele dag'

(Bewerking: Omroep West)
(Bewerking: Omroep West)
DEN HAAG - Chauffeurs van Connexxion die maandag in de spits willen rijden, maar daarna willen staken zijn niet welkom. Dat blijkt uit een brief van het vervoersbedrijf aan de chauffeurs. Wie het terrein op wil, moet een verklaring tekenen '100% werkwillig' te zijn. Wie daarna toch nog het werk neerlegt wordt gekort op het salaris.
In de brief, ondertekend door Bart Schmeink, CEO van Transdev, moederbedrijf van Connexxion, staat dat 'door de vakbonden is aangegeven dat er vanaf maandag 2 juli slim gestaakt gaat worden,. Dit betekent wel rijden tijdens de spitsen, maar daarbuiten niet'.  Maar als het aan Connexxion ligt gaat die vlieger niet op. 'Reizigers worden dan wellicht naar hun bestemming gebracht, maar hebben geen enkele zekerheid ook weer terug te kunnen.'
Volgens directeur Schmeink is dit 'buitengewoon schadelijk, niet verantwoord en bovenal niet uit te leggen naar de reizigers', zelfs 'dermate ontwrichtend en nadeling voor de reiziger en de OV-bedrijven dat we gerechtigd zijn hoge kortingen toe te passen op het salaris'. Dat betekent dat werkwilligen een formulier moeten tekenen dat zij '100% werkwillend' zijn. 'Weet dat er korting op je salaris wordt toegepast als je toch deels gaat staken.'

Staking sinds woensdag

Veel chauffeurs zijn al sinds woensdag in staking voor een betere cao. Punten zijn ondermeer lagere werkdruk en langere rusttijden, zodat chauffeurs tijd krijgen om naar het toilet te gaan. De staking is de werkgevers volledig in het verkeerde keelgat geschoten. Ze zeggen zich enorm ingespannen te hebben om de bonden tegemoet te komen.
FNV Streekvervoer zegt publieksvriendelijk actie te willen voeren maar dat wordt door de werkgevers tegengewerkt. 'De werkgeversvereniging VWOW heeft FNV Streekvervoer middels een brief laten weten dat, als de vakbonden van plan zijn om parttime te staken, zij absoluut niet bereid zijn om alle gewerkte uren van hun personeel te betalen. De FNV kan dan een kort geding aanspannen.'  Bij de staking trekt FNV Streekvervoer samen op met CNV Vakgenoten.

Onduidelijkheid over wat, waar, wanneer rijdt

'Dagelijks rijden de bussen tussen 06.00 en 10.00 uur en tussen 15.00 en 19.00 uur. Zo kunnen reizigers op hun werk en op school komen', zegt FNV Streekvervoer op zijn website. Maar hoeveel bussen op de overige tijden rijden is ongewis; dat hangt af van de actiebereidheid bij de chauffeurs.
Andere busbedrijven als Arriva en QBuzz melden op hun website dat hun reizigers rekening moeten houden met stakingen buiten de spits; ze noemen geen tegenmaatregelen als kortingen op het personeel zoals Connexxion die heeft aangekondigd.