Staking openbaar vervoer van de baan

DEN HAAG - De staking in het streekvervoer is opgeschort. Dat hebben de bonden FNV Streekvervoer en CNV Vakgenoten zondagavond laten weten. De bonden hebben een akkoord bereikt over een nieuwe cao.

Vakbonden en werkgevers hebben zondagavond, na intensieve onderhandelingen dit weekend, tóch nog een resultaat bereikt over een cao voor 2,5 jaar voor de 12.000 werknemers in het openbaar vervoer. Daarmee zijn de aangekondigde stakingen in ieder geval voorlopig van de baan.

'We zijn opgelucht dat we eindelijk een positief resultaat kunnen melden', zegt onderhandelaar Hanane Chikhi van CNV Vakmensen. 'De werkgevers hebben het CNV-voorstel geaccepteerd, met concrete afspraken over het aanpakken van de werkdruk. Daarnaast ziet ook de loonsverhoging er goed uit. We gaan dit resultaat nu voorleggen aan de leden. Dat betekent voorlopig een einde aan de stakingen, vanaf morgen rijdt alles weer normaal.'

Extra pauzes, sociale aanbesteding

Extra pauzes en vermindering van werkdruk - de belangrijkste struikelpunten tijdens de onderhandelingen - zijn als volgt in het akkoord verwerkt: minimaal 82,5% van alle diensten heeft een onderbreking binnen 2,5 uur arbeidstijd, maximaal 17,5% van alle diensten heeft een onderbreking binnen 3 uur arbeidstijd. Is dat niet het geval, dan gaat de FNV niet akkoord met de dienstregelingen.

Werkgevers erkennen de uitwassen in het streekvervoer door jarenlange marktwerking en aanbestedingen. Die gaan ten koste van werkenden. Werkgevers hebben zich eraan gecommitteerd om sámen met de bonden de politiek aan te spreken, aldus de FNV. Ze gaan zich samen hardmaken voor sociale aanbesteding.

Deel dit artikel: