Rijswijkse leerlingen niet gestraft na examenfraude: 'Zij zijn verleid'

RIJSWIJK - Leerlingen hebben weliswaar de antwoorden verbeterd na hun examen, het initiatief lag overduidelijk bij hun docenten. Dat zegt voorzitter Arno Peters van het college van bestuur van stichting VO Haaglanden over de examenfraude bij het Rijswijks Lyceum tegen Omroep West. 'De leerlingen zijn als het ware verleid', aldus Peters. Daarom mogen zij het examen opnieuw maken.
Vier docenten van het Rijswijks Lyceum hebben gefraudeerd met eindexamens. De docenten hebben zeven leerlingen de gelegenheid geboden om fouten in het herexamen op onderdelen te verbeteren. De vier zijn per direct op non-actief gesteld en worden ontslagen. De examens zijn ongeldig verklaard en de zeven leerlingen mogen de examens in augustus opnieuw doen.
'De leerlingen hebben misschien een slecht gevoel gehad bij hun actie', zegt Peters. Toch is dat volgens hem geen reden om hen ook te straffen. 'Dat heeft te maken met de relatie tussen docent en leerling. Als leerling denk je: het zal wel correct zijn.'

'Sterke betrokkenheid bij school'

De docenten hebben erkend dat ze de examenfraude hebben gepleegd. 'Het komt voort uit een sterke betrokkenheid bij de school en de leerlingen', zegt Peters. Hij vindt het heel vervelend: 'Dit is een scenario dat je absoluut niet wenst'.
De fraude is gepleegd bij vier vakken in de havo en één in het vwo. Om welke vakken het gaat, wil het bestuur niet zeggen in verband met de privacy van de docenten. Het gaat om zes havoleerlingen en één vwo-leerling.

Het komt vaker voor

De Inspectie van het Onderwijs laat weten dat het ieder jaar een aantal keer voorkomt dat er verbeteringen of aanvullingen worden aangebracht bij examens. 'Dan is het examen ongeldig', zegt een woordvoerder van de inspectie.