Omwonenden voormalig CBS-gebouw worden gek van zand en stof: 'Dit slaat alles'

VOORBURG - Omwonenden en ondernemers naast het oude CBS-gebouw in Voorburg worden er gek van. Al maanden is de lucht zwanger van fijn en grof stof door de sloop van het grootste leegstaande gebouw in Nederland. De ramen kunnen al lange tijd niet open omdat er zoveel stof naar binnen waait. Naastgelegen ondernemers met autobedrijven moeten steeds hun te koop aangeboden auto's wassen, omdat klanten teleurgesteld weglopen zodra ze het stof en het zand op de wagens zien.

Volgens Jan Okkerman van Autopark Holland wordt er bij de sloop niet gewerkt zoals het zou moeten. 'In deze omgeving kennen we andere sloopbedrijven die naar behoren slopen en de boel bijvoorbeeld inpakken. Dat je een beetje overlast en stof hebt is heel begrijpelijk, maar wat hier gebeurt slaat alles.'

'Het stof bijt zich vast op de auto's. We hebben er al drie maanden last van', vertelt Okkerman. 'Dan heb je een klant die interesse heeft in een bepaalde auto, dan moeten wij als de sodemieter de auto er fris bijzetten om hem aan te kunnen bieden.'

Sproeien over het puin

De sloper vindt het vervelend voor de ondernemers en omwonenden. Ze komen de klagende partijen tegemoet door te beloven geen puin aan de kant van de ondernemers van het gebouw af te storten. Ook sproeien de slopers water over het puin en tijdens het storten om het stof tegen te houden.

'We houden ons aan alle regels. En we hebben alles gedaan om de overlast te beperken', zegt projectleider Bram Kroon van sloopbedrijf IDDS. 'We hebben ook hoezen voor de auto's van de autobedrijven aangeboden voor 250 euro per stuk. En daar is positief op gereageerd. Maar de autobedrijven komen maar niet met de maten van de autohoezen. Dan kan ik verder ook niets meer doen', zegt Kroon.  

Ondernemers twijfelen

De ondernemers twijfelen of de sloper zich wel aan de regels houdt. Ze hebben onder andere geopperd om stortkokers te gebruiken of gordijnen op te hangen of schermen neer te zetten. Woensdagavond zal de fractie Gemeentebelangen vragen stellen in de gemeenteraad van Leidschedam-Voorburg over de manier van slopen van het oude CBS-gebouw.

Meer over dit onderwerp:
LEIDSCHENDAM-VOORBURG CBS-GEBOUW SLOOP STOF
Deel dit artikel: