'Mensen gunnen elkaar de ruimte niet op de weg', gedrag belangrijke oorzaak van files volgens ANWB

De file begint al bij Woerden.
De file begint al bij Woerden. © Brigit Oomes
DEN HAAG - Het is voor automobilisten steeds vaker afzien op de weg. Het aantal files neemt zienderogen toe, blijkt uit cijfers die de ANWB dinsdagochtend bekendmaakte. De vele ongelukken die gebeuren op de weg baren Arnoud Broekhuis, chef van de afdeling verkeersinformatie van de ANWB, zorgen.
In de eerste zes maanden van dit jaar nam de filezwaarte met ongeveer twintig procent toe ten opzichte van het eerste halfjaar van 2017. Vooral in de maanden maart, april en mei stonden er dit jaar veel meer files en werden spitsrecords keer op keer gebroken.
Dat ligt niet aan ons wegennet, want dat is volgens Broekhuis 'fantastisch'. 'Maar op sommige momenten van de dag hebben we een probleem. Met name in de regio Den Haag-Rotterdam.' Dit heeft onder meer te maken met het verkeersaanbod, dat sinds het einde van de economische crisis is toegenomen.

Asfalt

Extra asfalt kan helpen de files te bestrijden. Zo wijst de chef van de ANWB-verkeersinformatie op de nieuwe A4 tussen Schiedam en Delft. 'De aanleg van daarvan scheelt op de A13, maar nu staan tussen Den Haag en Schiedam en tussen Leiden en Den Haag iedere dag lange rijen.' Volgens Broekhuis is er sprake van 'verzadiging op de weg'. 'We zien het aanbod iedere dag toenemen.'
Een ander groot probleem zijn de vele ongelukken die gebeuren op de weg. 'Al die aanrijdingen baren ons zorgen', vertelt Broekhuis. Hij wijst op het vrachtwagenongeluk van vorige week vrijdag op de A4 bij Hoogmade. 'Dan staat de hele regio vast. Daar moeten we beter mee omgaan. Ons rijgedrag bevordert de doorstroom niet. Links blijven rijden, rechts inhalen... Mensen gunnen elkaar niet de ruimte op de weg. Bijvoorbeeld bij het invoegen en ritsen. We moeten wat soepeler zijn en elkaar de ruimte gunnen, dat zou helpen.'