Waarom het in Den Haag op hete dagen 10 graden warmer kan zijn dan op het platteland

Zonaanbidders genieten van het zomerse weer aan de Hofvijver in Den Haag
Zonaanbidders genieten van het zomerse weer aan de Hofvijver in Den Haag © ANP
REGIO - Wist je dat het in de steden bijna altijd warmer is dan op het platteland? Het temperatuurverschil kan op hete dagen zelfs oplopen tot zo'n 10 graden! Weerman Huub Mizee legt uit hoe dat kan.
'Wanneer ik het in mijn weerberichten over de temperaturen heb, dan bedoel ik altijd de temperatuur buiten de steden en dorpen', aldus Mizee. 'Daar is het wat warmer dan op het platteland. Dat heeft te maken met het feit dat het zonlicht in de steden wordt vastgehouden en makkelijker wordt opgenomen door de bebouwing en het asfalt.'  
Er zijn zelfs plekken in sommige steden, zoals Den Haag, Leiden en Zoetermeer, waar wordt gesproken over zogenoemde hotspots. 'Daar kan het zo'n 7 tot 10 graden warmer zijn dan in een weiland een paar kilometer verderop. Het verschijnsel wordt ook wel het stadseffect genoemd', aldus de weerman. Dit effect is bijna altijd in meerdere of mindere mate aanwezig.

Zomernacht veel heter in stad

Vooral op tropische dagen, waarbij de temperatuur boven de 30 graden uitkomt en de wind nauwelijks aanwezig is, is dit effect in de hotspots groot. Ook in de avond en nachten is dit effect duidelijk te zien, omdat de stenen de warmte langer vasthouden dan de natuur. 'Het blijft hierdoor beduidend warmer in de stad', zegt Mizee.
Ook binnen onze regio zijn de verschillen per plaats groot. Ben jij benieuwd of er bij jou een hotspot in de buurt is? Kijk dan hier op een interactieve kaart.