Nieuw bad Katwijk valt goed bij testzwemmers: 'Ik kan nu met mijn ogen open zwemmen'

KATWIJK - Het nieuwe zwembad Aquamar in Katwijk opent zaterdag voor de allereerste keer de deuren voor alle zwemliefhebbers. Het nieuwe zwembad telt drie baden: een wedstrijdbad, een multifunctioneel bad en een recreatiebad. Om te checken of alles qua toezicht helemaal in orde is, zijn de baden dinsdagmiddag getest.
De triatlonclub van onderzoeksinstituut Estec uit Noordwijk heeft jaren in het oude bad gezwommen en mocht vandaag in het bad proefzwemmen. ‘We vinden het een privilege dat we hier voor het eerst mogen zwemmen’, aldus een van de zwemmers. ‘Ik heb zeven jaar in het andere bed gezwommen, maar het voelt hier heel goed. Ik kon zonder zwembril zwemmen zonder dat mijn ogen gingen branden. Bij het andere bad kon ik niet met ogen open zwemmen en rook ik ook heel erg naar chloor’, zegt ze.
Ook andere zwemmers spreken hun lof uit. ‘Het is een mooi zwembad met veel licht’, klinkt het. Een andere zwemster zegt dat het bad ondanks dat het kleiner is, toch ruim oogt. De zwemmers wilden zoals zij gewend waren ook een 50-meterbad in het nieuwe complex, maar vanwege de financiën werd er toch gekozen voor een bad van 33 meter. ‘Eerst zwommen we in het langere bad, dus het is even omschakelen, maar 33 meter is ver zat’. Een andere zwemmer vindt de korte afstand bij nader inzien ook geen probleem. ‘Dan zwemmen we maar een paar baantjes extra’, zegt hij.  

Huidige eisen

Het oude zwembad staat er al sinds de jaren zestig en voldeed niet meer aan de huidige eisen. In het nieuwe zwemcomplex is er naast een wedstrijdbad en een multifunctioneel bad ook plaats voor een recreatiebad met glijbaan.
Het nieuwe complex maakt het zwembad op een duurzame manier klaar voor de toekomst. ‘Het hele zwembad wordt verlicht met led-verlichting, er liggen duizend zonnepanelen op het dak en ook is het pand beter geïsoleerd’, aldus zwembaddirecteur Vincent Venlo. ‘Ook wordt het water niet langer schoongehouden met chloor, maar maken we gebruik van zout. Dat maakt het gevoel voor de ogen en huid veel comfortabeler.’ Een ander modern snufje in het zwembad zijn onderwatercamera’s. ‘Deze camera’s zijn een hulpmiddel voor onze badmeesters’, aldus Venlo. ‘Zo kunnen ze kijken of er niemand op de bodem van het bad ligt. ‘

Officiële opening

Voor de officiële opening voor genodigden en de open dag is het zwembad helemaal klaar. ‘Maar net als wanneer je zelf een nieuw huis koopt, hebben we ook nu nog een paar kleine klusjes te doen’, aldus Venlo. ‘Daar gaan we ons de aankomende maanden op richten.’