Cold case: Wie is de vrouw die in 2004 stierf op de Wassenaarseslag?

WASSENAAR - De identiteit van een overleden vrouw die in juli 2004 is gevonden op het strand bij de Wassenaarseslag, is tot op de dag van vandaag nog niet bekend. De zaak staat op de coldcasekalender van de politie en in Team West doet de politie een nieuwe poging om meer duidelijkheid over de vrouw te krijgen.
Dit is een zaak uit het opsporingsprogramma Team West van dinsdag 3 juli. Meer zaken zijn hier vinden.
Een wandelaar vindt het lichaam van de vrouw op zondag 4 juli 2004 in de duinen bij Wassenaar. Nadat de politie onderzoek heeft gedaan, blijkt dat de vrouw niet door een misdrijf om het leven is gekomen, maar de exacte doodsoorzaak is nooit bekend geworden.
De vrouw had geen identiteitspapieren bij zich, zodat niet meteen kon worden vastgesteld om wie het gaat. Na uitgebreid onderzoek is dat nog steeds niet duidelijk. Er is DNA en er zijn vingerafdrukken afgenomen en vergeleken met de Nederlandse en Europese databanken. Ook is haar gebitsstatus onderzocht en voorgelegd aan tandartsen, maar ook daar is niets uitgekomen.

30 tot 50 jaar oud

De vrouw is tussen de 30 en 50 jaar oud, 1.66 meter lang en woog zo’n 60 kilo. Ze droeg meerdere lagen kleding, had een zonnebril op, een horloge van Royal Canin om en bordeauxrode schoenen aan. In haar lichaam waren medicijnen aanwezig die kunnen duiden op psychische klachten. Meerdere kledingmerken wezen de politie naar Duitsland.
Een andere link met Duitsland was een sleutel die ze bij zich had. Die was gemaakt bij een bedrijf in Bottrop. Toen de politie op zoek ging naar dat bedrijf, bleek dat de hele administratie was vernietigd door een brand. Hierdoor kon niet achterhaald worden wie de sleutel had laten bijmaken.

Isotopenonderzoek

In samenwerking met het Nederlands Forensisch Instituut is een isotopenonderzoek uitgevoerd. Tijdens zo’n onderzoek wordt aan de hand van verschillende lichaamsdelen gekeken waar op de wereld een persoon tijdens zijn of haar leven is geweest. Alles wat je eet en drinkt laat sporen in je lichaam achter. Aan de hand van die sporen kunnen onderzoekers de herkomst bepalen.
In het geval van de vrouw bleek dat ze in haar jeugd vermoedelijk in een Russische republiek heeft gewoond. Later in de tijdlijn wijst het onderzoek naar Noord-Duitsland of Nederland. De kleding en sleutel van de vrouw wijzen ook naar Duitsland, dus mogelijk heeft ze daar langere tijd gewoond.

Familie rust geven

Het coldcaseteam van de politie Den Haag wil de familie of vrienden van de vrouw kunnen vertellen wat er met haar is gebeurd en waar haar lichaam begraven ligt. Dat is in een naamloos graf op begraafplaats Persijnhof in Wassenaar.
In de video bij dit item vertellen voormalig rechercheur Monique Denkers, leider van het coldcaseteam Leo Simais en onderzoeker Gerard van der Peijl van het NFI over het onderzoek naar de overleden vrouw.

Heeft u informatie over de vrouw?

Bel de opsporingstiplijn van de politie: 0800-6070
Bel Meld Misdaad Anoniem: 0800-7000
Tip de politie via WhatsApp: 06-17214856
Bel het Team Criminele Inlichtingen: 06-57876279
Of vul het digitale tipformulier in op politie.nl of Meld Misdaad Anoniem