Speciale dam tegen zout water in Woerdense Verlaat

WOERDENSE VERLAAT - Er wordt woendag een tijdelijke dam bij de Westveense brug in Woerdense Verlaat geplaatst door Waternet. De dam moet kwetsbare gebieden in de omgeving beschermen tegen zout water. Door de afsluiting kunnen bootjes niet meer door de Heinoomsvaart bij Woerdense Verlaat varen.

De aanhoudende droogte zorgt ervoor dat brak grondwater - tussen zoet en zout in - richting de Vinkeveense Plassen en natuurgebied Demmerik stroomt. En dat is slecht voor de natuur, zegt Waterschap Amstel, Gooi en Vecht.

Vissen en planten in die gebieden kunnen doodgaan door te zout water. Ook is het niet goed voor landbouwgrond. Daarom plaatst Waternet namens Waterschap Amstel, Gooi en Vecht een tijdelijke dam bijd de Westveense brug.

Dam van staal en klei

Een frame van zo'n 2000 kilo wordt met een speciale doek het water in gehesen. Daar wordt vervolgens klei ingestort. Deze dam blijft liggen zolang de droogte aanhoudt.

Het is niet de eerste keer dat er een noodkering bij de Westveense brug wordt geplaatst. In 2015 werd er ook al een tijdelijk dam geplaatst om zout water tegen te houden.

Heinoomsvaart afgesloten

Door de afsluiting kunnen bootjes niet meer door de Heinoomsvaart bij Woerdense Verlaat varen. In de Vaarwater app is te zien welke andere routes mogelijk zijn.

LEES OOK: Code rood in hele kustgebied door droogte, tips om natuurbranden te voorkomen

Meer over dit onderwerp:
NOODKERING WOERDENSE VERLAAT TIJDELIJKE DAM
Deel dit artikel: