Leidse jihadist Reda N. ook vervolgd in Nederland

LEIDEN - De Leidse jihadist Reda N. wordt ook in Nederland vervolgd voor deelname aan een terroristische organisatie. Dat meldt het Openbaar Ministerie. N. is dinsdagavond zoals verwacht aangehouden op Schiphol. Dinsdag vertrok hij onder begeleiding van de Koninklijke Marechaussee vanuit Turkije naar Nederland. Daar was hij eerder dit jaar al veroordeeld tot een celstraf van zes jaar en acht maanden.

Onduidelijk was of N. ook in Nederland vervolgd zou kunnen worden, maar het OM bevestigt dinsdag dat dat mogelijk is. Dat komt omdat N. de door de Turkse rechter opgelegde straf nog niet volledig heeft uitgezeten en het buitenlandse vonnis niet onherroepelijk is. Hij wordt vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris.

N. zou in de zomer van 2014 naar Syrië zijn gereisd en daar hebben deelgenomen aan de gewapende jihadistische strijd, meldt het Openbaar Ministerie (OM). Hij werd eind 2016, samen met jihadist Victor D., aangehouden nadat hij vanuit Syrië de grens met Turkije overstak.

Vader blij dat zoon naar huis komt

Eerder zei de vader van Reda N. dat hij blij is dat zijn zoon naar huis komt. 'Daar wacht ik al vier jaar op. Ik vecht al vier jaar voor mijn zoon,' zegt hij. Vader Mohammed gaat niet naar Schiphol. Hij mag zijn zoon voorlopig niet zien. 'Hij gaat naar een andere locatie. Ik weet wel waar, maar dat ga ik niet zeggen.'

LEES OOK: Gevangene Sassenheim gelinkt aan verijdelde IS-aanslag

Meer over dit onderwerp:
REDA N LEIDEN JIHAD OPENBAAR MINISTERIE
Deel dit artikel: