Robin Haase wint op Wimbledon, nu wacht Kyrgios: 'Heb mijn A-game nodig'

Robin Haase
Robin Haase © Hans Willink
DEN HAAG - Robin Haase heeft zich geplaatst voor de tweede ronde van het vermaarde tennistoernooi van Wimbledon in Engeland. De Hagenaar versloeg op het gras in Londen de Roemeen Marius Copil. Het werd 7-6, 7-5, 4-6 en 7-6.
Haase leek de partij na de winst in de eerste twee sets onder controle te hebben. Hij kreeg ook in de derde set diverse kansen om Copil te breken, maar dat lukte niet. De Roemeen wist wel door de service van de beste Nederlandse tennisser van dit moment te breken en veroverde de derde set met 6-4.
In de eerste game van het vierde bedrijf brak hij Haase opnieuw, maar van die tegenslag wist Haase wel te herstellen. Hij trok de stand gelijk en besliste de partij in de tiebreak in zijn voordeel: 7-4.

Eerste grandslamzege sinds een jaar

Begin dit jaar stonden Haase en Copil in Sofia voor het eerst op de ATP Tour tegenover elkaar. Toen verloor Haase nog in twee sets van zijn Roemeense opponent. De zege van dinsdag was voor Haase zijn eerste grandslamzege sinds Roland Garros vorig jaar.
Haase speelt in de tweede ronde tegen de als vijftiende geplaatste Australiër Nick Kyrgios, die de Oezbeek Denis Istomin uitschakelde. Kyrgios sloeg in die partij 42 aces en verbeterde hiermee zijn persoonlijke record dat sinds 2014 op 37 aces stond. Kyrgios, die regelmatig opvalt door zijn gedrag op de baan, stond dit jaar enige tijd aan de kant met een elleboogblessure, maar was op tijd fit voor het grasseizoen. Dat hij in vorm is, liet hij eerder al zien met zijn twee halvefinaleplaatsen in Stuttgart en op Queens. In Duitsland verloor hij maar nipt van Roger Federer.

A-game

Haase speelde pas een keer eerder tegen de Australiër in 2015 in Estoril. Toen won Kyrgios in de kwartfinale.'Het wordt ontzettend lastig', weet Haase. 'Nick is een ongelooflijk getalenteerde speler. Hij speelt van alles en nog wat en serveert ongelooflijk goed. Ik zal mijn A-game moeten halen om hem te kunnen verslaan.'
Haase is zich bewust van de reputatie van de Australiër, die op de baan soms de controle kwijt raakt. 'Het mentale aspect gaat heel lastig worden. Ik moet kijken dat ik vooral met mezelf bezig ben, met mijn eigen servicegames. Je probeert hem natuurlijk te breken, maar dat zal heel moeilijk worden. Mijn eigen servicegames zijn daarom ontzettend belangrijk, dus als ik me daarop focus kan hij mij ook niet zo afleiden en dan zien we het wel.'