Rechtszaak: Kwekers in de Kunst wil toegezegd geld 'gewoon' krijgen

WESTLAND - Het conflict dat kunstenaarsgezelschap Kwekers in de Kunst heeft met de gemeente Westland kwam woensdagochtend aan de orde bij de rechtbank. Kwekers in de Kunst weigert een voorschot van 40.000 euro terug te betalen en eist de resterende zestig mille die was toegezegd door voormalig burgemeester Sjaak van der Tak.
Van der Tak beloofde vlak voor zijn vertrek een ton subsidie aan de Kwekers. Van dit geld zou de cultuurinstelling een optreden verzorgen bij de opening van het World Horti Center, begin maart. Maar Van der Tak bleek de belofte gedaan te hebben zonder dat de wethouders hiervan op de hoogte waren.
Omdat Van der Tak de toezegging in een e-mail had gezet, konden de wethouders niet anders dan formeel instemmen met het toekennen van de ton subsidie aan Kwekers in de Kunst. Na dit collegebesluit werd direct een voorschot van 40.000 euro overgemaakt aan de Kwekers.  

'Not amused'

De gemeenteraad was 'not amused' over deze gang van zaken want ook de raad wist niets van de toezegging. Waarnemend burgemeester Agnes van Ardenne concludeerde na onderzoek dat de gemeenteraad in dit dossier buiten spel was gezet. Bovendien bestempelde zij het overmaken van de 40.000 euro als een 'onrechtmatige betaling'. De gemeenteraad besloot daarop begin november in een motie dat er een streep gezet zou worden door de toegezegde ton subsidie. Ook eiste de raad het voorschot terug.
Volgens de advocaat van het kunstenaarscollectief was het gesprek dat Kwekers in de Kunst had over een oplossing van het subsidieprobleem 'heel naar' voor de kunstenaars. 'Het ging helemaal niet om een oplossing: de gegeven veertig mille moet terug en naar de toegezegde 60.000 euro konden ze fluiten. Er viel alleen te praten over een onkostenvergoeding.'

'Geen bewegingsruimte'

Het college verschuilt zich volgens de advocaat achter de motie van de gemeenteraad. 'Maar een motie kan geen reden zijn subsidie in te trekken volgens de wet.'
De gemeente Westland stelt dat er nog bezwaarprocedures lopen en dat de gang naar de rechter door Kwekers in de Kunst te vroeg komt. Kwekers in de Kunst ziet dit anders. Volgens het kunstenaarscollectief is er 'geen bewegingsruimte bij gemeente'. Uitspraak binnen zes weken.