Instellingen

Gebruikers cultuurcomplex blij: ‘Dit is een verbetering’

Het Haags cultuurpaleis in aanbouw.
© Omroep West

DEN HAAG - 'Echt een kwaliteitsverbetering'. De gebruikers van het nieuwe cultuurcomplex op het Spuiplein in Den Haag zijn tevreden over de aanpassingen aan het gebouw, die wethouder Boudewijn Revis (VVD) gisteren aankondigde. 'Tel uw zegeningen', zegt Henk Scholten, directeur van het Dans- en Muziekcentrum (DMC), de toekomstige huurder van het gebouw.

Volgens hem hebben de gebruikers het afgelopen half jaar intensief overleg gehad met de architecten van het complex om te komen tot verbeterpunten. En die worden nu voor het grootste deel gehonoreerd door de gemeente, die daarvoor twintig miljoen euro uittrekt. Scholten: 'Daardoor wordt het veel beter.'

Een van de belangrijke punten is volgens Scholten dat het entreegebied op de begane grond veel aantrekkelijker wordt. Daar komt onder meer een lange gang die van voor naar achteren loopt. Aanvankelijk was daar een hele reeks commerciële ruimten - waarschijnlijk winkels - gepland. De verdwijnen nu grotendeels. Wel komt er een restaurant. 'Het wordt nu echt een gebied met allure. Een voortzetting van het Spuiplein', aldus Scholten.

Zalen zichtbaar

Zeker ook omdat het aantal vides wordt teruggebracht en de zalen daardoor van buitenaf weer zichtbaar worden. 'Dat was een grote wens van de architecten.' Scholten is tevreden met het verbeteren van de toiletten. 'Zoiets is toch belangrijk voor de uitstraling van het gebouw.'

Revis maakte dinsdag ook bekend dat ondanks alle verbeteringen, er toch geen beweegbare vloer in het complex komt. Volgens de wethouder zou het nu te laat zijn om die nog te realiseren. Een beslissing daarover zou door het vorige college moeten zijn genomen. Maar dat stuurde op de valreep een brief aan de toen nog onderhandelaars voor een nieuw stadsbestuur dat die dat zouden moeten doen. Maar dat gebeurde niet. 'Die beweegbare vloer is niet het element dat het gebouw maakt of breekt', zei Revis daarover.

Te laat

De toekomstige gebruikers erkennen eerlijk dat zij teleurgesteld zijn in het feit dat de vloer er niet komt. 'Maar het klopt', zegt Scholten. 'Het is gewoon te laat. Een beslissing daarover had in april of mei moeten worden genomen. Maar uiteindelijk zijn we met de uitkomsten heel blij.'

Een ander punt is dat het complex een jaar later opengaat dan gepland. Na de zomer van 2021 is de eerste voorstelling er te zien. Tot die tijd moeten liefhebbers van dans, muziek en theater naar Scheveningen blijven gaan. De instellingen – onder meer het Residentie Orkest, Nederlands Dans Theater en Koninklijk Conservatorium - moeten nog in beeld brengen wat dat precies voor consequenties heeft. 'Maar het blijft een feest om in het Zuiderstrandtheater te zitten', stelt Scholten.

Meer mensen

Bovendien gaat het volgens hem in het Zuiderstrandtheater ook nog eens heel goed. In het kalenderjaar 2017 kwamen daar meer mensen naar voorstellingen dan in het laatste seizoen dat de instellingen nog op het Spuiplein zaten. En dat terwijl het Zuiderstrandtheater één zaal heeft en er in het centrum van Den Haag destijds nog twee zalen waren.