Stadsboerderij Urban Farmers failliet verklaard

© Omroep West
DEN HAAG - Europa's grootste stadsboerderij Urban Farmers aan de Televisiestraat in Den Haag is failliet. De rechter heeft dinsdag het faillissement uitgesproken.
Eerder deze week werd al gemeld dat de stadskas op het dak van het voormalige Philipskantoor in zwaar weer verkeerde. Omzetten zouden niet worden behaald en de verkoop van producten - sla, tomaten, andere groenten en vis - was stilgelegd. Nu blijkt dat de boel inderdaad niet meer te redden valt.
Volgens curator Martijn Vermeeren werken er nu nog acht mensen bij Urban Farmers. Of er een doorstart plaats gaat vinden is nog niet duidelijk. 'Er wordt natuurlijk gekeken of er een doorstart plaats kan vinden, we gaan kijken of er geïnteresseerden zijn', vertelt Vermeeren. 'Ook moeten we kijken of het verantwoord is en of er genoeg geld is om op de korte termijn door te gaan, want we hebben nu eenmaal te maken met verse producten, zoals vissen en planten. Ook als dit niet te realiseren valt moeten we een oplossing vinden voor deze levende producten.'

Geloof in de toekomst

Vermoedelijk zal de curator de arbeidsovereenkomsten met alle werknemers opzeggen. De komende weken blijven ze nog wel aan het werk.
Op de zesde en zevende etage van voormalig kantoorcomplex De Schilde midden in Den Haag werden sinds mei 2016 vis en groente gekweekt. Woordvoerder Paul van Driest van Urban Farmers legde bij de start uit dat stadsboerderijen de toekomst hebben. 'Wij geloven in een toekomst waarbij twintig procent van het voedsel in de eigen stad wordt geproduceerd.' Een eigen urban farm in elke grote stad was het ideaalbeeld. De bedoeling was dat door voedsel te produceren op de plek waar het wordt geconsumeerd de transportkosten omlaag zouden kunnen.