Instellingen

Wat deed dat gif in Leids museum? En hoe kon het gestolen worden?

Museum Boerhaave
Museum Boerhaave

LEIDEN - 'Ik ben niet blij met dit veiligheidsrisico. We dachten dat we het gif veilig hadden opgeborgen. Maar hier hadden we geen rekening mee gehouden.' Dat zegt directeur Amito Haarhuis van Rijksmuseum Boerhaave in Leiden tegen Omroep West. Uit het depot van zijn museum, aan de Raamsteeg, werd in de nacht van dinsdag op woensdag een potje gestolen met daarin een dodelijk gif.

Het gaat om Curare, een (pijl)gif dat onder andere door inheemse stammen wordt gebruikt bij de jacht. In Nederland wordt het gebruikt als spierverslapper bij euthanasie. Haarhuis: 'Het was ons door iemand aangeboden. We hebben overwogen om het in de collectie op te nemen maar hadden al besloten dat we dat niet wilden. Daarom wilden we het gif via een speciaal bedrijf dat het goed kan verwerken afstoten.'

Om het goedje veilig op te bergen was het tijdelijk in een kleine kluis neergezet, in het depot. 'We hielden er geen rekening mee dat de hele kluis zou verdwijnen', verzucht Haarhuis. Afgelopen nacht kwamen inbrekers in de personeelsruimte. Verder kwamen ze niet in het gebouw, vertelt de directeur. Maar ze namen wel de gehele kluis mee, dus inclusief het giftige goedje.

Veiligheidsrisico's

'We willen niet dat iemand dit gif aanraakt. daarom hebben we samen met de politie besloten dat we geen veiligheidsrisico's wilden lopen en zijn we ermee naar buiten gekomen.' Haarhuis baalt van het incident. 'Ik ben niet blij met dit veiligheidsrisico. We dachten dat we het veilig hadden opgeborgen, maar hier hadden we geen rekening mee gehouden. We hopen vooral dat er geen ongelukken mee gebeuren.'

In de gestolen kluis zat naast het giftige spul ook nog wat geld en een paar andere dingen. 'Maar dat mag geen naam hebben', vertelt de directeur. 'Voor zover we nu weten is er verder niks weg. Maar dat wordt momenteel onderzocht door de politie, die doet sporenonderzoek. Hangende dat onderzoek kan ik er ook niet meer over zeggen.' Het blijft dus voorlopig ook onduidelijk hoe de dieven het pand wisten binnen te komen.