Twijfels in politiek over verbouwing van ministerie voor 3,1 miljoen

Het voormalig Ministerie van Sociale Zaken.
Het voormalig Ministerie van Sociale Zaken. © Maarten Brakema
DEN HAAG - De Haagse gemeenteraad heeft grote twijfels bij het ombouwen van een deel van het voormalig ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid naast het station Laan van Nieuw Oost-Indië tot een plek voor beginnende of groeiende bedrijfjes. Dat kost de stad 3,1 miljoen euro, terwijl die zogenaamde start-ups of scale-ups er mogelijk al in 2022 weer uit moeten.
Bij zowel oppositiepartijen PvdA, Haagse Stadspartij, CDA, SP en ChristenUnie/SGP als coalitiepartijen Hart voor Den Haag/Groep de Mos, VVD en GroenLinks zijn er daarom zorgen of dit geen 'weggegooid geld' is. Dat bleek woensdag tijdens een debat in de Haagse politiek. Raadslid Peter Bos van de Haagse Stadspartij: 'Als het straks eindelijk loopt, moet iedereen er weer uit.'
Wethouder Saskia Bruines (D66) wil 4000 vierkante meter aan ruimte van de eigenaar huren in het pand. De gemeente gaat dan vervolgens die ruimte weer in delen doorverhuren aan de bedrijven. Volgens haar is er op dit moment grote behoefte aan plek in bedrijfsverzamelgebouwen. Zeker in dit deel van de stad, vlakbij het hoofdkantoor van The Hague Security Delta. Veel bedrijfjes op het gebied van internetveiligheid zouden zitten te springen om ruimte. En ze willen ook graag een beetje in de buurt zitten van elkaar, onder meer omdat ze dan kunnen samenwerken.

Vraagtekens bij plannen

Maar een fors deel van de raad zet vraagtekens bij die plannen. Zo vroeg ook Judith Oudshoorn van de VVD zich af wat er na 2022 gaat gebeuren. Want de gemeente heeft met de eigenaar van het enorme complex afspraken gemaakt. Tot 2022 blijft het staan, omdat in een ander deel ook statushouders zijn gehuisvest. Daarna mag hij plannen maken voor herontwikkeling. Dat zou in theorie ook kunnen betekenen dat een deel wordt gesloopt.
Ralf Sluijs van Hart voor Den Haag sprak daarom van een 'onrendabele businesscase die de Hagenaars 3,1 miljoen euro kost'. Kavish Partiman van het CDA vroeg zich af of de ondernemers daarom niet beter ergens anders in de stad kunnen worden ondergebracht.

Groei van de economie

Bruines verklaarde dat die start-ups en scale-ups van groot belang zijn voor Den Haag. Ze dragen bij aan de groei van de economie, de werkgelegenheid en vernieuwing van de stad. 'Dat heeft Den Haag nodig, daarom zijn we ermee bezig.' Maar, zei ze ook, er is op dit moment groot gebrek aan geschikte plekken, zeker voor bedrijfsverzamelgebouwen. Door de aantrekkende economie is er nauwelijks nog ruimte beschikbaar. 'De leegstand is snel gedaald.'
Als we dit niet doen, weten we één ding zeker: dan zijn die bedrijven straks verdwenen
Saskia Bruines – Wethouder (D66)
Daarnaast is de concurrentie groot. Amsterdam en Rotterdam lokken. De hoofdstad zou zelfs dit soort bedrijven tussen de 50.000 en 100.000 euro geven als ze zich daar vestigen. 'Het zou jammer zijn als bedrijven daarnaartoe gaan omdat wij geen plek hebben.'

Lang gesproken over koers

Zij onthulde ook dat er tijdens de bespreking van de plannen in het college van burgemeester en wethouders lang over is gesproken over deze koers wel verstandig is. Maar er kwam toch een akkoord. Simpelweg omdat er geen andere plek is.
De 3,1 miljoen wordt volgens haar gebruikt om het pand te verbouwen en van een nieuwe entree en trap te voorzien. Verder moet er toch rekening worden gehouden met leegstand. Al zal dat nu al minder zijn dan in haar voorstel stond beschreven. 'Als we dit niet doen, weten we één ding zeker: dan zijn die bedrijven straks verdwenen', aldus Bruines. 'Ik zou een groot beroep op u willen doen. Ik denk dat we dit moeten doen.'

'Onverantwoorde investering'

Maar dat vermurwde toch in ieder geval niet Bos van de Haagse Stadspartij. 'Dit is een onverantwoorde investering', hield hij vol. Na de zomer moet blijken of Bruines de rest van de gemeenteraad heeft overtuigd. Dan spreekt de raad nog een keer over de kwestie.