Huize Ivicke langs N44 Wassenaar gekraakt

Huize Ivicke in Wassenaar
Huize Ivicke in Wassenaar is zwaar vervallen. © Heleen Ogier
WASSENAAR - Het landhuis op de buitenplaats Ivicke langs de N44 in Wassenaar is gekraakt. Dat hebben de krakers aan Omroep West laten weten. Niet bekend is om hoeveel krakers het gaat.
Een woordvoerder van de krakers laat weten dat de politie en de eigenaar van het pand geïnformeerd zijn over de kraakactie. Hij zegt dat een aantal 'ondernemende woningzoekenden het landhuis gekraakt heeft'. Ze willen een creatieve woon-werkgemeenschap beginnen. 'Door Huize Ivicke te bewonen en er de nodige zorg voor te dragen willen we het monument voor verder verval behoeden', zo blijkt uit het persbericht van de krakers.
De gemeente Wassenaar probeert al jaren de eigenaar aan te zetten achterstallig onderhoud te plegen. Eind vorig jaar zei de toenmalige wethouder Inge Zweerts de Jong dat de tijd van praten voorbij is. De eigenaar van Ivicke moet uiterlijk 1 september 2018 maatregelen hebben genomen om het achterstallig onderhoud weg te werken. Als hier niet tijdig of niet volledig aan wordt voldaan, moet de eigenaar een dwangsom aan de gemeente betalen.

Krottenkoning

Ivicke is eigendom van Bever Holding, het bedrijf van Wassenaarder Ronnie van de Putte, die als bijnaam heeft 'de krottenkoning'. Eén van zijn bekendste eigendommen was 'Het gat van Van de Putte,' de hoek van het Stationsplein in Leiden. Ook heeft het bedrijf een aantal percelen in Noordwijk, waaronder het gat van Palace, de plek waar ooit het Palace Hotel stond. De eigenaar was nog niet in de gelegenheid om te reageren.