Werknemers LUMC kondigen stipheidsacties aan voor betere cao

LEIDEN - Werknemers van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) eisen meer waardering en respect in een goede cao. Daarom hebben ze stiptheidsacties aangekondigd, die aanstaande maandag om 7.00 uur van start zullen gaan. 'Het personeelstekort is zo hoog dat werknemers het werk zowel fysiek als mentaal niet meer aankunnen', zegt Elise Merlijn, bestuurder van FNV Zorg & Welzijn.

Tijdens de acties zal de veiligheid van de patiënten niet in gevaar komen, maar zullen de werknemers niet meer overwerken. Openstaande vacatures kunnen niet worden ingevuld, waardoor overwerken eerder normaal dan uitzonderlijk is geworden. Ook mag het rooster tot tien dagen voor aanvang niet meer gewijzigd worden.

Merlijn: 'Werknemers zetten zich ondanks de aanhoudende werkdruk al jaren met hart en ziel in voor een goede patiëntenzorg, maar de werkgevers lijken dat niet te waarderen. Daarom eisen ze nu een fatsoenlijke loonsverhoging, concrete afspraken over de aanpak van de hoge werkdruk en een goede generatieregeling, want er moet veel meer jonger personeel bijkomen.' Onderhandelingen voor een nieuwe cao zijn op 28 mei vastgelopen.

De stipheidsacties lopen vanaf aanstaande maandag en duren tot 15 augustus.

LEES OOK: Promovendus LUMC wint tweede editie van Science Battle in Den Haag

Deel dit artikel: