Leerlingen ROC Mondriaan geven eindejaarsmodeshow in Kurhaus

DEN HAAG - Een eindejaarspresentatie om nooit te vergeten. Dat was het woensdagavond voor de leerlingen van de School voor Mode van het ROC Mondriaan in Den Haag. Ze sloten het schooljaar af met een grootse modeshow. Niet op school, maar in de balzaal van het Kurhaus.
'Fantastisch. Toen ik hierover werd gemaild, wilde ik meteen meedoen. Het Kurhaus is zo'n prachtige locatie', zegt Jeroen van Rooijen. Hij mag als eerstejaars meteen een eigen collectie showen. 'Ik heb gekozen voor de marine als inspiratie. Veel blauw, wit en goud.'
De leerlingen kregen als opdracht mee dat ze zich bij hun ontwerpen moesten laten inspireren door tweehonderd jaar badmode, vanwege het 200-jarig bestaan van Scheveningen als badplaats. Dat blijkt heel breed te interpreteren. Er zijn twee studenten die zich voor hun collecties lieten inspireren door de oosterse gezichtssluier. Beiden combineren een variatie op de sluier met verder weinig verhullende kleding.

Oogverblindend rood

In contrast daarmee is er een collectie negentiende-eeuwse boulevardkleding, een collectie geïnspireerd op Scheveningse klederdracht en een collectie in oogverblindend rood. 'We hebben ons laten inspireren door de koninklijke feesten die vroeger in het Kurhaus werden gehouden', vertelt Yasmine Verbeek, die de rode kleding ontwierp samen met haar schoolvriendin Trang Nguyen.
Ze pakken een lange kanten jurk uit het kledingrek. 'Echt chique, met een tikje flamenco erin', zegt Verbeek. En Nguyen voegt toe: 'Daar komt een body onder, met knoopjes en een verborgen rits.' Op de catwalk is het resultaat niet alleen chique, maar ook verbluffend sexy.

'Zitten zeker talentjes tussen'

De grote kurzaal van het Kurhaus wordt twee keer gevuld met driehonderd mensen. Niet alleen vrienden en familie, maar ook belangstellenden. De schoolleiding is in zijn nopjes over het niveau van de collecties. 'Hier zitten zeker talentjes tussen', zegt schooldirecteur Michel Luk.
'Een aantal van hen zal doorstromen naar een modeacademie.' Yasmine en Trang hopen dat ook. 'We werken al sinds het eerste jaar samen, en dat willen we blijven doen.'