Groep de Mos: Nieuwkomers niet vrijstellen van inburgeringsplicht

Minister Koolmees bezoekt DZB Leiden.
Minister Koolmees bezoekt DZB Leiden. © Omroep West
DEN HAAG - Nieuwkomers moeten in Den Haag niet zo maar worden vrijgesteld van de inburgeringsplicht. 'Het is belangrijk dat mensen zo snel mogelijk meedoen in onze maatschappij en op de arbeidsmarkt. Dus men moet de taal leren en inburgeren. Strooien met vrijstellingen draagt hier niet aan bij; een verplichting om in te burgeren wel,' aldus raadslid Nino Davituliani, van de grootste partij in Den Haag, Hart voor Den Haag/Groep de Mos.
Zij reageert daarmee op berichten dat voorlopig meer nieuwkomers worden vrijgesteld van hun inburgeringsplicht, als het aan het kabinet ligt. Minister Wouter Koolmees (D66, Sociale Zaken) maakte deze week bekend dat het stelsel voor inburgeren wordt aangepast. Maar dat kan pas in 2020. Tot die tijd verruimt hij juist de mogelijkheden om mensen sneller van hun inburgeringsplicht te ontheffen omdat ze in het huidige systeem toch niet mee kunnen komen.
Hart voor Den Haag/Groep de Mos wil duidelijkheid van het college van burgemeesters en wethouders. De partij is 'bezorgd' en wil van het stadsbestuur weten hoe Den Haag hiermee wil omgaan. Davituliani: 'Wij willen niet dat mensen zomaar worden vrijgesteld van hun inburgeringsplicht.'

Zo snel mogelijk participeren

Volgens het raadslid is het 'van het grootste belang' dat mensen zo snel mogelijk kunnen participeren in de samenleving en klaar zijn voor de arbeidsmarkt. 'Van een vrijstelling zullen nieuwkomers in onze stad de dupe zijn en dit is ook niet in het belang van de rest van de stad. Vrijstellingen zijn ook niet uit te leggen aan mensen die alles op alles hebben gezet om aan de inburgeringsplicht te voldoen.'
De partij heeft schriftelijke vragen gesteld aan het college en vraagt ook of de gemeente Den Haag betrokken is in de nieuwe landelijke plannen, en hoe het stadsbestuur gaat voorkomen dat mensen niet inburgeren.