Mogelijk asbest vrijgekomen bij sloop CBS-gebouw

VOORBURG - Bij de sloop van het voormalige CBS-gebouw in Voorburg is mogelijk asbest vrijgekomen. De gemeente heeft een gespecialiseerd bedrijf opdracht gegeven monsters te nemen. Vrijdag zijn de omwonenden geïnformeerd. Vertegenwoordigers van de gemeente en een asbestspecialist waren aanwezig op een bijeenkomst om vragen te beantwoorden. Daarbij waren vijftien bewoners aanwezig, laat de gemeente weten.

Met het onderzoek wil de gemeente risico's uitsluiten. Op dit moment zijn er volgens de gemeente geen risico's voor de gezondheid bekend. Asbest kan gezondheidsrisico's opleveren als iemand lange tijd wordt blootgesteld aan grote hoeveelheden asbest.

Het onderzoek is in gang gezet door Gemeentebelangen, vertelt Monica Velù van die partij. 'Een collega heeft wat stof laten testen en daarop is door de gemeente actie ondernomen. We willen het zekere voor het onzekere nemen en zeker geen paniek veroorzaken, maar we willen voor de omwonenden wel duidelijkheid hebben. Die krijgen we hopelijk later vandaag.'

Zorgen bij omwonenden

Omwonenden zeggen tegen Omroep West zich zorgen te maken. 'Dat lijkt me toch logisch', vertelt bewoner Ap de Heus. 'Eerst zegt de burgemeester dat er niets aan de hand is, en nu horen we dit....' Hans Bakker van US Car Center: 'We horen dat er 'mogelijk enige sporen' van asbest zijn aangetroffen. We willen gewoon weten of er wel of geen asbest is vrijgekomen.'

Omwonenden en ondernemers naast het oude CBS-gebouw in Voorburg klagen al maanden over het stof dat vrijkomt bij de sloop. Ramen kunnen al lange tijd niet open omdat er zoveel stof naar binnen waait. Naastgelegen ondernemers met autobedrijven moeten steeds hun te koop aangeboden auto's wassen, omdat klanten teleurgesteld weglopen zodra ze het stof en het zand op de wagens zien.

LEES OOK: Omwonenden voormalig CBS-gebouw worden gek van zand en stof: 'Dit slaat alles'

Meer over dit onderwerp:
CBS VOORBURG SLOOP
Deel dit artikel: