Onderzoek gemeente: geen asbest vrijgekomen bij sloop CBS-gebouw

VOORBURG - Bij het voormalige CBS-gebouw in Voorburg is geen asbest gevonden. Dat blijkt uit onderzoek, zo maakte de gemeente Leidschendam-Voorburg vrijdag bekend op haar website. Er zou mogelijk asbest zijn vrijgekomen tijdens de sloop van het gebouw en daarom werd dat onderzoek ingesteld.

'In dit soort zaken neem ik geen enkel risico', schrijft burgemeester Klaas Tigelaar op de website. 'De veiligheid en communicatie richting omwonenden staan voor mij voorop. Dat maakte dat ik gisteren heb besloten direct te handelen en omwonenden meteen te informeren.'

Het onderzoek door de gemeente is in gang gezet door Gemeentebelangen, vertelde Monica Velù van die partij eerder. 'Een collega heeft wat stof laten testen en daarop is door de gemeente actie ondernomen. We willen het zekere voor het onzekere nemen en zeker geen paniek veroorzaken, maar we willen voor de omwonenden wel duidelijkheid hebben.'

Lucht- en stofmonsters

De gemeente en de sloper gaven twee bedrijven de opdracht om - los van elkaar - lucht- en stofmonsters te nemen in de wijk. Uit beide onderzoeken bleek dat er geen asbest is rond het CBS-gebouw. Volgens de gemeente is er dus geen reden tot bezorgdheid.

De omwonenden worden volgens de gemeente via een brief en de website hierover geïnformeerd. Eerder werd er al een bijeenkomst georganiseerd voor omwonenden.

Klachten over stof

Bij de sloop van het CBS-gebouw komt er veel stof vrij. Omwonenden en ondernemers klaagden hier al maanden vrij. Ramen konden lange tijd niet open. Ook moesten naastgelegen ondernemers met autobedrijven hun te koop aangeboden auto's wassen om mogelijke kopers niet af te schrikken.

'Hoewel er veel maatregelen zijn genomen om de overlast zoveel mogelijk te beperken, ervaren omwonenden overlast van stof. Ook in de komende tijd zal hier extra aandacht voor blijven. De gemeente blijft met de sloper in overleg om de overlast van stof verder te beperken', eindigt de gemeente het bericht op haar website.

Meer over dit onderwerp:
CBS VOORBURG SLOOP
Deel dit artikel: