Weduwe van overleden crimineel Piet Pronk vast in zaak beschietingen Delft

DELFT - De weduwe van de overleden Delftse crimineel Piet Pronk is een van de verdachten die vast zit in de zaak van de beschietingen in Delft. De 30-jarige vrouw werd half juni aangehouden in haar huis in Rijswijk. Haar man Piet Pronk was in de jaren '90 een van de grootste spelers binnen de Nederlandse xtc-handel. Pronk pleegde in 2017 zelfmoord.

In Delft werden de afgelopen weken meerdere aanslagen gepleegd. Op 8 mei werd er geschoten op een coffeeshop en zonnestudio in de Peperstraat. Op 17 mei ontploften handgranaten bij dezelfde coffeeshop en een coffeeshop op de Breestraat. Op 12 juni werd er geschoten op een winkel op de Molslaan en een horecagelegenheid op de Beestenmarkt. En op 27 juni werd een handgranaat gevonden voor de deur van een garagebedrijf aan de Neringstraat.

De politie pakte drie mensen op voor de geweldsincidenten. Het gaat om een 40-jarige Hagenaar, een 22-jarige Delftenaar en een 30-jarige Haagse. Meerdere bronnen bevestigen aan Omroep West dat de vrouw de weduwe van Piet Pronk is. De advocate van de vrouw wil dat niet bevestigen: 'Ik wil eerst met mijn cliënte overleggen.' De rechter besliste vorige week dat de drie voorlopig vast blijven zitten. Het Openbaar Ministerie doet geen uitspraken over de identiteit van verdachten.

Drugs en handgranaat

De vrouw werd aangehouden in haar huis in Rijswijk. De politie vond er drugs en een handgranaat. Het OM verdenkt de vrouw van het in bezit hebben van drugs en een wapen. Of ze daadwerkelijk betrokken is geweest bij de aanslagen die in Delft werden gepleegd, is onduidelijk. 'Mijn cliënte zat lange tijd in beperkingen. Ik weet ook nog maar heel weinig', zegt haar advocate.

Piet Pronk was een beruchte Delftse crimineel. Hij zat een paar jaar in de cel vanwege xtc-handel en de overval op een postkantoor. Na zijn vrijlating werd Pronk vooral bekend om een verijdelde aanslag op zijn leven. In 2008 werd een bom onder zijn auto geplakt. Het explosief werd net op tijd ontdekt en onschadelijk gemaakt.

Motorclub opgericht

Pronk richtte de Delftse motorclub Saudarah Malos op, een aftakking van de omstreden motorclub Satudarah. Hij beloofde zijn leven te beteren en zijn criminele verleden vaarwel te zeggen. Na een maand ging hij echter alweer de fout in door een plaatsgenoot af te persen en belandde hij opnieuw in de cel. Op 16 mei 2017 maakte Piet Pronk een einde aan zijn leven. Hij werd 53 jaar.

Deel dit artikel: