Krakers doen wat eigenaar Huize Ivicke niet doet: het pand behoeden voor verval

WASSENAAR - Wie kent niet het landhuis Huize Ivicke langs de N44 in Wassenaar? Het pand staat al jarenlang leeg en te verpauperen. En dat is een doorn in het oog van de krakers, die het monumentale pand sinds deze week bewonen. Omdat de eigenaar het niet onderhoudt, gaan zij dat doen.
Ook de gemeente Wassenaar was klaar met de eigenaar, vastgoedondernemer Ronnie van de Putte. Hij laat een spoor van krotten achter. Voor de gemeente was de maat dan ook vol. Wassenaar sommeerde de eigenaar om het rijksmonument voor 1 september 2018 op te knappen. Zo niet, dan zou een dwangsom volgen.
Zonder succes, want de eigenaar heeft het pand overduidelijk aan zijn lot overgelaten. En dat is volgens kraker Lomi Vadeso precies waar de krakers moeite mee hebben: 'Landhuis Ivicke is een schoolvoorbeeld van wat er mis is met vastgoedbeheer en speculanten.' Daarnaast is er nog steeds grote woningnood. Kraker Danny Hoogeboom: ' Mensen moeten in panden wonen. Woningen zijn voor mensen, niet om winst te maken.'

'Ontruimen en opknappen'

De gemeente Wassenaar en de eigenaar van het pand willen niet reageren. De eerste is waarschijnlijk niet blij met de situatie en de laatste heeft er misschien zelfs baat bij dat het pand is gekraakt. Maar volgens Hoogeboom gaat het argument dat Van de Putte het nu niet kan opknappen niet op: 'Als de eigenaar echt van plan was om het op te knappen voor 1 september dan had hij allang bezig moeten zijn. Het is onmogelijk om dit pand nog binnen twee maanden op te knappen.'  
De gemeente Wassenaar en de eigenaar zijn nu aan zet. Als het aan de VVD ligt, wordt het pand zo snel mogelijk ontruimd. Volgens fractievoorzitter Laurens van Doeveren is kraken 'geen optie'. De eigenaar moet volgens de grootste partij uit de raad voldoen aan de afspraken die zijn gemaakt. Dat wil zeggen: opknappen.