Veroordeelde Steven van de Velde weer terug als beachvolleyballer

Beachvolleyballer Steven van de Velde doet zijn verhaal bij de NOS (Screenshot: Nos.nl)
Beachvolleyballer Steven van de Velde doet zijn verhaal bij de NOS (Screenshot: Nos.nl)
DEN HAAG - 'Het is de grootste fout uit mijn leven.' Dat zegt Steven van de Velde, de beachvolleyballer uit Den Haag die veroordeeld is voor verkrachting van een 12-jarig Engels meisje. Hij spendeerde twaalf maanden in een Britse cel, maar staat over iets meer dan een week op het EK Beachvolleybal. Zaterdag deelde hij zijn kant van het verhaal bij de NOS.
Van de Velde leerde het 12-jarige meisje kennen via Facebook. Hijzelf was toen negentien jaar en ging door een 'moeilijke fase', vertelt hij aan de NOS. De beachvolleyballer was dagenlang aan het trainen, terwijl zijn vrienden het puberleven aan het uitvinden waren. Als zij op examenreis gingen, zat Van der Velde op trainingskamp.
'In een zwakke periode heb ik dat ticket geboekt', vertelt hij. 'We hebben toen seks gehad en ik ging de volgende dag terug.' Van de Velde verklaart dat 'alle scenario's samen ervoor hebben gezorgd dat het zover is gekomen'. Hij doelt daarmee op het zware topsportleven.

'Ik kan het niet beter maken'

In 2016 werd Van de Velde door de Britse rechter veroordeeld tot vier jaar cel. Seks met een minderjarige wordt in Engeland gelijk gezien als verkrachting. Een jaar zat hij in de Britse gevangenis en vervolgens nog één maand in een cel in Nederland. Toen heeft justitie hem vrijgelaten, omdat kans op herhaling of pedofilie klein was.
Anno 2018 heeft Steven van de Velde een vriendin en is het internationale beachbalduo met Dirk Boehlé weer samen. Volgende week loopt hij het veld op voor het EK, maar angst om uitgejoeld te worden heeft Van de Velde niet. 'Ik kan het niet beter maken en als zij (het publiek, red.) dat willen doen, dan doen ze dat. Dat is hun recht.'